Sve braniteljske udruge od sada u bivšoj vojarni Taborec

18. rujna 2017.
Komentari isključeni
2.667 Pregleda

Na adresi Savke Dabčević Kučar 6 od danas se nalaze stalne adrese Udruge branitelja 151. Samoborske brigade, Udruge HVIDR-a Samobora i Svete Nedelje, Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje, Hrvatskog časničkog zbora Samobora i Svete Nedelje, Udruge branitelja liječenih od PTSP-a Zagrebačke županije – Klub Samobor, Vatrogasne zajednice Grada Samobora, Društva Crvenog križa Zagrebačke žuapnije, Samoborske narodne garde, Udruge Etno fletno i Udruge Hrvatski domobran – ogranak Samobor. Doduše, dio udruga u ovim se prostorima nalazi već par mjeseci, no današnji dan, u kojem se obilježava 26 godina od mobilizacije 151. samoborska brigada, iskorišten je kako bi se ključevi prostorija predali i Koordinaciji udruga prozašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje, odnosno braniteljskim udrugama.

Predstavnici braniteljskih udruga Samobora i Svete Nedelje tu su važnu obljetnicu obilježili prvo u parku Domovinske zahvalnosti, kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Nakon toga, u Ulici Savke Dabčević Kučar, u bivšoj vojarni Taborec, u 17 sati svečano je otvoren prostor namijenjen udrugama proizašlim iz Domovinskog rata.

– Ponosni danas stojimo na mjestu nekadašnje vojarne Taborec koju smo od JNA, koja se svrstala na stranu okupatora, zauzeli 7. listopada 1991., kao mladići poneseni zanosnom i snagom obrane nam domovine Hrvatske. Nakon dugo godina politčkih borbi samoborske vlasti s državnim institucijama, uspjeli su iste objekte pretvoriti u enonomski i društveno iskoristive. Zahvaljujući gradskoj vlasti Samobora i mi, udruge proizašle iz Domovinskog rata, dobile smo svoje mjesto u našoj zajednici, našem Samoboru, našoj bivšoj vojarni – rekao je predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje Rudolf Jedvaj.

Dodao je da će udruge i dalje jedinstveno djelovati na dobrobit grada Samobora, Svete Nedelje, županije i Hrvatske te čuvati dignitet Domovinskog rata kao i prenositi istinu o borbi za slobodnu Hrvatsku mlađim naraštajima. Iz tog razloga zamolio je nadležne predstavnike Grada i županije za realizaciju uređenja Spomen sobe na području bivše vojarne, kao vječne čuvarice istine o Domovinskom ratu i 151. samoborskoj brigadi.

U ime Grada Samobora okupljene je pozdravila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković istaknuvši da joj je čast i zadovoljstvo biti ovdje povodom braniteljske obljetnice i na ovakav način (predajom ključeva novih prostorija, op.n.) im se odužiti za ono što su branitelji 90-tih učinili da bismo danas bili slobodni.

– Nas u Gradu veseli što prostor vojarne ne propada već je na korist svih, ovdje su mladi, ovdje su udruge, a vjerujem da će i zgrada lijevo od nas dobiti svoju funkciju kako smo zamislili u Gradu i na državnoj razini, no i ako neće, nadam se da ćemo opet naći neko rješenje. Tu je i prostor kojeg bismo voljeli isto dati na korist našim Samoborcima, Samoborkama, našim školarcima, tu su i naši vatrogasci, policija i to je sve dokaz da je ova samoborska vojarna mjesto okupljanja, da se uklopila u samoborski društveni život i to je ono najvažnije – rekla je zamjenica gradonačelnika izrazivši vjerovanje da će nove prostorije pomoći udrugama u razvoju njihovih programa.

 

Što se Spomen sobe tiče, Sanja Horvat Iveković nam je pojasnila kako se čeka odgovor nadležnog ministarstva na prijedlog da se u istoj zgradi u bivšoj vorani uredi i Centar za socijalnu skrb pa će se, ovisno o odgovoru, vidjeti u kojem obliku će se pristupiti realizaciji braniteljske inicijative.

Okupljene je u ime Zagrebačke županije pozdravio zamjenik župana Hrvoje Frankić koji je izrazio zahvalnost svima koji su obranili Grad, županiju i Hrvatsku, svima koji čuvaju tradiciju sela i Hrvatske te udrugama koje su svojim djelovanjem na dobrobit cijelog društva zaslužile ovaj krov nad glavom kao i onima koji su prepoznali njihov rad i izašli im u susret.

Uslijedio je blagoslov novih prostorija koje je uz kratku molitvu predvodio kapelan Daniel Hačko da bi zamjenica gradonačelnika prerezala vrpcu te uručila ključeve novih prostorija predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata, a svojim kulturno-umjetničkim programom svečanost su upotpunile članice Udruge Etno fletno.

Kruno Solenički

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.