Planovi za uređenje Samoborčeka u Južnom naselju pomalo kreću u realizaciju

13. rujna 2017.
Komentari isključeni
1.540 Pregleda

Samoborček u Južnom naselju uskoro čeka bolja budućnost. Nažalost, neće gutati kilometre između Samobora i Zagreba kao u prvih 80ak godina prošlog stoljeća, ali barem će se zaustaviti njegovo propadanje. I ne samo to, nego se planira i urediti ga na način kako takav simbol Grada i zaslužuje.

Takva je barem inicijativa samoborskog Rotary kluba koji je, uz Samoborski muzej kao nositelja projekta i podršku Grada Samobora, pokrenuo ideju da krene s rekonstrukcijom Samoborčeka u Južnjaku. Kako pojašnjava Stjepan Črnjak, na toj se ideji radi već tri godine, a ovih dana vide se i konkretniji plodovi djelovanja:

– Kompozicija Samoborčeka koja se nalazi na ulazu u Grad, u parku u Južnom naselju, je u vrlo lošem, devastiranom stanju. Sagledavajući taj Samoborček u kontekstu jednog prepoznatljivog objekta koji daje Samoboru poseban štih, Rotary klub je još prije tri godine pokrenuo inicijativu vezanu za obnovu Samoborčeka. U tom smislu smo proveli neke aktivnosti, obišli Tehnički muzej i s liudima tamo koji se bave industrijskom arheologijom htjeli smo doći do saznanja na koji način obnoviti tu kompoziciju, budući da je ona specifičan objekt za restauraciju, odnosno obnovu – objašnjava Črnjak.

U međuvremenu se počelo s aktivnostima da se Samoborček adekvatno pravno zaštiti pri Ministarstvu kulture pa je koncem prošle godine, kaže Črnjak, Samoborček kao kompozicija zaštićen kao kulturno dobro.

Ta je odluka značila da se ozbiljnije moglo krenuti s pokušajem rekonstrukcije lokomotive i dva vagona u Južnom naselju. Napravljen je pregled potrebnih radova koji bi Samoborček doveli u stanje u kakvom je bio u vrijeme kad je samoborski veleposjednik Gerhard Leppel dobio “dozvolnu izpravu” Ministarstva trgovine za “uzkotračnu parovoznu vicinalnu* željeznicu Zagreb – Podsused – Samobor”. Kao što se može očekivati, ta sredstva nisu mala. Dobra je vijest što će do njih biti jednostavnije doći sad kad je Samoborček kulturno dobro. Loša je vijest što za obnovu treba oko milijuna kuna.

– Upravo zato što su to relativno velika sredstva držimo da se ona mogu prikupiti kandidiranjem prema raznim investitorima, a tu mislim na Zagrebačku županiju, Grad Zagreb, a posebno na fondove Europske unije. Možemo se kandidirati za dobivanje tih sredstava da bi Samoborček mogao zasjati u svojem izvornom obliku – mišljenja je Črnjak. Prvi signal da su inicijatori ideje obnove na dobrom tragu vidi se kroz uspješan prolaz na natječaju Zagrebačke županije na kojem su ovih dana dobili potporna sredstva. Doduše, 30 tisuća kuna, ali i to je početak.

Na ruku svima koji žele obnovu Samoborčeka ide i činjenica da se sprema i šira obnova parka u kojem se on nalazi. To bi značilo da će se s Gradom lakše moći koordinirati radove, odnosno projekt. Naime, kako nam je pojasnila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, radovi na parku u Južnom naselju u planu su za dolazeću godinu:

– Kompozicija vlaka je dobila svoje mjesto, prepoznatljivo je, prilagođeno je prostoru i želimo da dobije na još većoj važnosti. Dakle, da to bude misao vodilja kod uređenje dječjeg parka. Ne da Samoborček bude igralo za djecu i predmet uništavanja, nego da bude ukomponiran u sam park kao određeni spomenik nekim prošlim vremenima. A što se tiče uređenja parka, odnosno igrališta, ideja je potekla od djece iz OŠ Bogumila Tonija u okviru programa Grad Samobor – prijatelj djece. Ona su sugerirala nova obilježja, drugačija igrala, pametne klupe… Znamo da je to park u kojem obitavaju i djeca putnici tako da pripremamo jedan sveobuhvatni projekt kako bi taj park prilagodili svoj djeci, njihovim roditeljima i bakama kako bi ono bilo zanimljivije i sigurnije – rekla je Sanja Horvat Iveković.

Upravo u činjenici da se kreće i u uređenje parka Stjepan Črnjak vidi dodatni poticaj inicijativi za obnovom Samoborčeka. Naime, osim što će biti lakše razmišljati o obnovi i u kontekstu šireg prostora, novouređeni park trebao bi garantirati i bolju vidljivost, ali i zaštitu Samoborčeka. Na pitanje o rokovima Črnjak je ipak oprezan – projekt je stigao do faze prikupljanja sredstava i kad će se i od koga prikupiti potrebnih milijun kuna pitanje je za dolazeće godine. No, krenulo je. Jedan od simbola Grada, kojeg su nam tako krasno u kolektivnu memoriju usadili Golik i ekipa u filmu Tko pjeva, zlo ne misli, trebao bi biti spašen od polaganog propadanja u Južnjaku.

Kruno Solenički

foto: Edi Kirschenheuter

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.