Na “Izvoru” olimpizma!

12. rujna 2017.
Komentari isključeni
381 Pregleda

Hrvatski olimpijski dan, poznat pod skraćenim nazivom HOD, posvećen datumu utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora, 10. rujna, danas je opće prihvaćena manifestacija koja promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja. Programom se jednako potiču pojedinci i skupine, sportske zajednice i udruge, škole i učilišta, vrtići, jedinice lokalne i područne samouprave, društva sportske rekreacije i drugi. Vanjska poveznica ove tradicionalne manifestacije proslave olimpizma je bijela majica “zastava prijateljstva”. Naime, bijela podloga olimpijske zastave na kojoj je ucrtano pet krugova danas je opće prihvaćen olimpijski simbol univerzalnog fair playa, prijateljstva i mira.

S obzirom na to da je HOD bio u nedjelju, djeca u Dječjem vrtiću Izvor, uz svoje odgojitelje, obilježila su taj dan jučer, na njima pristupačan način. Usprkos lošem vremenu, te nedostatku sportskih dvorana, male tjelesne aktivnosti i u skučenom prostoru uvijek su dobrodošle. Mališani su pokazali da su najvažnija volja, upornost i zdrav duh. Tko zna, možda se baš među njima krije neki budući sportaš ili olimpijac?

Samoborski športski savez zbog lošeg je vremena odgodio sportsko-edukativni projekt pod nazivom Hrvatski olimpijski dan 2017. godine. Program će se obilježiti u suradnji s 20-ak udruga, članica Samoborskog športskog saveza, u četvrtak, na prostoru otvorenih terena i dvorana Osnovne škole Bogumila Tonija, između 10 i 12 sati. Tamo će građani, a prije svega školarci 2. i 3. razreda samoborskih osnovnih škola, imati prigodu, uz druženje sa sportašima, upoznati različite sportove.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.