Završena energetska obnova Osnovne škole Rude

11. rujna 2017.
Komentari isključeni
1.243 Pregleda

Za nepunih mjesec i pol dana, od polovice srpnja, pa do kraja kolovoza, obnovljena je cijela fasada Osnovne škole Rude s izmjenom vanjske stolarije. To je bio povod za današnje okupljanje gradskih dužnosnika i ravnatelja drugih samoborskih osnovnih škola u školi u Rudama gdje ih je dočekala ravnateljica Kristina Halužan i usprkos jakoj kiši povela u obilazak školske zgrade nakon njezine temeljite vanjske obnove. -Dugo smo čekali ovu obnovu – rekla je Kristina Halužan – naglasivši da je škola iz europskih fondova, preko natječaja Zagrebačke županije, dobila 400 tisuća kuna za obnovu fasade. Na to je reagirao Grad Samobor i iz proračuna odlučio izdvojiti dodatna sredstva do milijun kuna ne bi li obnova fasade bila energetski učinkovita. No, u odabiru izvoditelja radova postignuta je niža cijena radova, pa je ukupni trošak zahvata na kraju iznosio nešto više od 800 tisuća kuna.

-Za našu školu od samo 1000 četvornih metara i sa 130 učenika ovo je velika stvar – smatra ravnateljica – jer je u sve prostorije ugrađena i led rasvjeta, koja je zdrava za oči. Kristina Halužan dodaje da nije sve samo u novom vizualu škole jer će se s ovakom energetskom ovojnicom smanjiti troškovi grijanja i hlađenja škole.

Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković smatra da su ovakve termo fasade budućnost za svaku školu, a ulaganje u Osnovnu školu Rude smatra potporom Grada svima onima koji žele ostati ovdje, možda se i doseliti u rudarski kraj, kojemu gravitiraju Cerje, Manja Vas, Kotari, Bukovje i druga obližnja naselja, pa da im djeca idu u manju školu, u kojoj se neće tiskati u velikim grupama za vrijeme svog cjelokupnog osnovnoškolskog obrazovanja i gdje će, iz tog razloga, možda imati i kvalitetniju nastavu. -Želja nam je da ova škola u tome vidi i svoju budućnost, a mi ćemo pogodnosti za život koje nude manje sredine poput Ruda, nastojati i dalje poticati – rekla je još zamjenica gradonačelnika.

Pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat istaknuo je da se s ovom termo-obnovom i prije toga izgrađenom trodijelnom sportskom dvoranom Osnovna škola Rude zaokružila kao cjelina.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.