Uvježbavanje – zlu ne trebalo!

10. rujna 2017.
Komentari isključeni
1.467 Pregleda

Samobor je, na svu sreću, u odnosu na našu morsku obalu i otoke pošteđen požara i njihovih posljedica, ali, zlu ne trebalo, samoborski vatrogasci neumorno se uvježbavaju za najgore moguće scenarije iako u djelokrugu njihova djelovanja nisu uvijek samo požari već i brojne druge intervencije. Tako gotovo redovito spašavaju unesrećene u prometu i uklanjuju posljedice sudara i prevrtanja vozila, a prva su interventna snaga u poplavama koje su nas, uz nepoćudno vrijeme, intenzivno pratile zadnjih godina. A vatrogasce, pak, za čiju se opremljenost i snagu financijski brine Grad Samobor, u akcijama prate i druge gradske operativne snage sustava zaštite i spašavanje što se potvrdilo i na današnjoj združenoj javnoj pokaznoj vježbi u Rudama u kojoj su sudjelovali Javna vatrogasna postrojba grada Samobora, koja je uz domaće Dobrovoljno vatrogasno društvo Rude bila njezin organizator, zatim vatrogasci iz Samobora, Bregane, Galgova, Manje Vasi i Cerja, Hrvatska gorska služba spašavanja Samobor i Crveni križ grada Samobora. Rudari su ovime, kao domaćini vježbe, zaokružili proslavu 90. obljetnice svog djelovanja.

U Rudama, s obzirom na konfiguraciju terena, baš i nije bilo jednostavno organizirati vježbu, no, izazov je za njezine sudionike bio tim veći, a i vježba je, u odnosu na one iz prethodnih godina, potrajala malo duže. Brojni su je Rudari pratili sa zanimanjem jer je i lijepo vrijeme pogodovalo svima da se neposredno upoznaju s funkcioniranjem ovog gradskog sustava.

Vježba je bila podijeljena u 3 dijela s više segmenata. Prvi se sastojao od evakuacije učenika i zaposlenika škole zbog požara koji je tamo iznenada izbio uslijed kvara na električnoj instalaciji, pa su se domaći vatrogasci, koji su, logikom stvari, prvi stigli na teren, nakon evakuacije, u kojoj je sudjelovalo 20-ak najmlađih članova DVD-a Rude, najprije prihvatili pretraživanja zadimljenog prostora i spašavanja ozlijeđenih učenika i zaposlenika škole te gašenja požara u prizemnim prostorima škole iz više pravaca. U tome su imali pomoć DVD-ova Samobor, Cerje, Manja Vas i Bregana.

U drugom dijelu vježbe insceniran je, zbog općeg meteža koji je izazvao požar u školi, sudar na cesti nedaleko od škole u kojemu je sudjelovalo teretno vozilo koje je prevozilo opasne tvari, pa je trebalo sanirati njihovo propuštanja iz polomljene ambalaže te spasiti unesrećenog iz osobnog automobila. Visok stupanj spremnosti i svu raspoloživu opremu za takve intervencije pokazali su pripadnici gradske javne vatrogasne postrojbe.

U međuvremenu se požar proširio na obližnju listopadnu šumu iza školske zgrade i sportske dvorane, pa je treći dio vježbe bio usmjeren na njegovo gašenje te evakuaciju i spašavanje planinara ugroženih šumskim požarom u čemu je, uz DVD Galgovo, ključnu ulogu odigrala samoborska ekipa Hrvatske gorske službe spašavanja, pretražujući šumu osobno, te uz pomoć pretražnog psa i drona, što je izazvalo posebnu pozornost najmlađih Rudara. Traženje i spuštanje najteže ozlijeđenog planinara malo je potrajalo zbog iznimno strmog i nepristupačnog terena, ali je sve dobro i sretno završilo uz prvu pomoć i trijažu koju je ozlijeđenima u školskoj zgradi i šumi, pod podignutim šatorom, pružio interventni tim samoborskog Crvenog križa.

Cilj i ove javne pokazne vježbe je postignut – ustvrdio je na kraju njezin koordinator, zapovjednik Vatrogasne zajednice grada i Javne vatrogasne postrojbe Mladen Žitković. -Upoznali smo učenike i promatrače vježbe s mogućnostima nastajanja požara i potrebi provedbe evakuacije za vrijeme održavanja nastave te im pokazali kako djeluju vatrogasne postrojbe i druge operativne snage sustava zaštite i spašavanja. Ujedno smo dodatno uvježbali naše vatrogasce za gašenje požara na ovakvom specifičnom i ne lako dostupnom terenu – rekao je Žitković.

Vježba je završila postrojavanjem svih njezinih sudionika na vanjskom rukometnom igralištu gdje je prijavak Mladenu Žitkoviću podnio zapovjednik DVD-a Rude Božo Planinčić.

Uključivanjem više operativnih snaga grada Samobora za zaštitu i spašavanje bio je zadovoljan na kraju vježbe gradonačelnikov izaslanik i član Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Samobora Krunoslav Znika, koji je, u nazočnosti predsjednika Vatrogasne zajednice Samobora Željka Koščice, javno pohvalio sve sudionike na iskazanoj uvježbanosti.

Na kratkom završnom druženju u vatrogasnom domu DVD-a Rude, svima su podijeljene zahvalnice.

Reportažni zapis s ove vježbe poslušajte u našem programu sutra, u ponedjeljak, u Epicentru od 17 sati i 30 minuta.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.