Najnovije
Noć muzeja u Samoboru (28. siječnja 2020. 16:57)
Svečani prijem za srebrnog Mateja Ašanina (28. siječnja 2020. 16:02)
Mlađi naraštaji RK Rudara četvrti u Rijeci (28. siječnja 2020. 15:59)
Pregršt zabave za male mašakre (27. siječnja 2020. 17:52)
Juraj Kodrić osvojio turnir u Zagrebu! (27. siječnja 2020. 14:02)
Sveta Gera i molitva za mir (27. siječnja 2020. 13:18)
Po Žumberku – od Krijesa do Krijesa (27. siječnja 2020. 13:15)

Na “Bakušu slavagorskom” kao i uvijek – neobvezujuće, ležerno i spontano

10. rujna 2017.
Komentari isključeni
1.833 Pregleda

“Bakuš slavagorski” održao se i ove godine, ali i svih 14 godina unatrag kao pjesničko-glazbena manifestacija na temu vinogradarskih običaja samoborskog kraja, pa je jučer na Slavagori okupio možda malo manji broj sudionika i posjetitelja no obično, ali za druženje, poetsku riječ, veselu pjesmu, dobru domaću hranu i piće, uvijek spremnih i raspoloženih. Među njima je bilo onih koji dosad nisu propustili niti jedan Bakuš, onih koji ovdje svraćaju kada im to vrijeme, okolnosti te poslovne i privatne obaveze dopuštaju, ali i onih koji svoje oduševljenje priredbom nisu krili jer su se na njoj našli po prvi put. Ovogodišnje rane berbe zasigurno su mnoge “rastjerale” po obližnjim vinogradima i kletima, pa su propustili manifestaciju koja je jedna od rijetkih na kojoj se svaka pridošlica doista može do kraja opustiti i uživati u neobvezujućem, ležernom i spontanom programu.

Za njega su se i ove godine pobrinuli organizatori Bakuša, Bratovština svetog Vinka Slavagora i samoborski Ogranak Matice hrvatske, a priključili im se ovaj put Obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Franjko i Udruga Samoborska vinska cesta u predstavljanju jela i pića samoborskog kraja, te Gljivarska udruga Sunčanica sa svojim višestruko nagrađivanim gljivarskim kotlićem i prigodnom izložbom gljiva iz naših šuma.

Kuburaško društvo Gromovnik iz Bestovja zapucalo je iz kubura na početku programa, koji su uz voditelja Zorana Perovića pjesnički ispunili članovi Književnog odjela Matice hrvatske Samobor i gosti iz Glazbenog odjela Matice hrvatske Sveta Nedelja, Martina Mičija Palić i Robert Palić. “Slavagorskom himnom”, nastalom prije 15 godina, otvorila ga je Đurđica Pleše Vujica, a sve vrijeme programa svoje su radove izlagali i slikari samoborskog ogranka Matice hrvatske.

Ovdje nije riječ o Bogu bakušu iz grčke mitologije jer je slavagorski bakuš vezan uz pjesmu hrvatskog pjesnika i znanstvenika, franjevca Matije Petra Katančića – objasnio nam je tajnik Bratovštine svetog Vinka Franjo Lehpamer, a potpredsjednik Matice hrvatske Samobor Zoran Perović dodao da je “Bakuš” bio među prvim autohtonim etno priredbama u Samoboru, jer se ovdje dosad pokazalo sve što vrijedi sa samoborske kulturne scene i iz njezine etno baštine. -Neki, koji su se pojavili kasnije, u međuvremenu su nas sa svojim etno programima malo i prerasli, ali za sljedeću, jubilarnu, 15. godinu, potrudit ćemo se da “Bakuš” bude ponovno bogatiji i sadržajniji – zaključio je Perović.

Organizatore su svojim dolaskom počastili županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Ksenija Čuljak i gradski pročelnik za gospodarstvo Krunoslav Znika.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.