Najnovije
Samobor osvojio Kup NSS (14. kolovoza 2020. 14:50)
Proslava Velike Gospe uz mjere opreza (14. kolovoza 2020. 14:31)
U Samoboru jedan oboljeli više (14. kolovoza 2020. 14:20)
Kožić i Zurovec o gradnji škole u Strmcu (14. kolovoza 2020. 14:16)
Starčevićeva pri kraju (14. kolovoza 2020. 14:13)
Novi asfalt u Podvrhu (14. kolovoza 2020. 14:10)
Isplata dječjeg doplatka od 17. kolovoza (13. kolovoza 2020. 15:14)
Rokovo u Svetoj Nedelji i Galgovu (13. kolovoza 2020. 14:57)

“Bez rukavica” u Gradskoj knjižnici Samobor

8. rujna 2017.
Komentari isključeni
2.331 Pregleda

U dupkom punoj Gradskoj knjižnici Samobor jučer je gostovao Bruno Šimleša, autor 8 knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti. “Često nam je jasna teorija, ali imamo problema s praksom. Znamo što bismo trebali napraviti u životu, ali ne znamo kako” – kaže Bruno Šimleša koji u svojoj najnovijoj knjizi “Bez rukavica” odgovara na to i mnoga druga pitanja iz područja duhovnost, samopouzdanja te harmoničnih ljubavnih, prijateljskih i obiteljskih odnosa. Nova knjiga dopunjeno je izdanje knjige ” U rukavicama mi je ionako prevruće”.

“Imam naviku, kad knjiga navrši 5 godina, ponovno ju pročitati i malo nadopuniti neke dijelove. Ne mijenjam glavne ideje. Tako sam napravio s “Ljubavologijom” i “Školom života” te sada s “Rukavicama”. Tako da sam bolje zaokružio neke ideje i bolje obajasnio kako ih provesti u praksu. Čini mi se da mi većinom znamo što mi trebamo napraviti, ali ne znamo kako. Znamo da je pametno oprostiti nekome, ali kako oprostiti, to nam već malo teže ide, znamo da je dobro zdravo voljeti sebe, ali kako razviti ljubav prema sebi, a da to nije narcisoidnost i egoističnost, ali to nam teže ide. Kada pišem dopunjena izdanja onda se trudim još bolje tu teoriju objasniti kako provesti u praksi” – kaže Bruno Šimleša.

A, zašto nam je tako teško napraviti taj korak prema promjeni tj. teoriju pretočiti u praksu?

“Nekada mislimo da ćemo razočarati neke ljude, nekada se ne želimo odreći konfora kojeg imamo u nekom odnosu, nekada nas je strah, jer nam je taj odnos poznat, pa onda imamo dojam da ako tražimo više ili ako tražimo ono što zaslužujemo, da će nam se život radikalno promijeniti, što je nekada i točno, tako da su brojni su razlozi, nekada nismo svjesni što zaslužujemo, nekada znamo da neki naš odnos ili dio života ne valja ali nismo svjesni da zaslužujemo bolje, pa imamo veliki izazov da uopće razvijemo osjećaj vlastite vrijednosti. I unutarnje i vanjske bitke vodimo. Nekada bitke bijemo sa sobom samim da razvijemo zdraviji, bolji, svjesniji, plemenitiji odnos prema sebi, a nekada moramo mijenjati te odnose izvana da dobijemo ono što znamo da zaslužujemo. Nisam od onih autora koji kažu da postoje neka tri jednostavna koraka do sreće i da samo trebate meditirati 15 minuta dnevno i sve će biti sjajno. Nije, život je često kompliciran, često nemamo vremena za sve što nam treba, teško nam je balansirati između svih naših uloga, tako da zadovoljiti sebe i sve ljude oko nas je prava umjetnost života. Svatko od nas ima za učiti cijeli život, tu mislim i na sebe, da budemo što bolji umjetnici” – pojašnjava Bruno Šimleša.

Šimlešine knjige imaju terapeutski učinak na čitatelje, jer već 16 godina radi kao terapeut i svojim savjetima pomaže ljudima kako poboljšati međuljudske odnose i ojačati samopouzdanje. O tome piše i u tjednoj kolumni za Jutarnji list, a poznat je i po radu u Udruzi “Sve za nju” gdje pomaže onkološkim pacijentima i senzibiliziranju javnosti za probleme svih koji se bore s rakom. Iako to radi već godinama, za to se u javnosti saznalo tek nedavno.

“O tome ne volim u medijima prečesto apostrofirati, na nekim javnim predavanjima mi je to logično. Udruga “Sve za nju” radi božanski posao, jer pružaju besplatnu psihološku pomoć oboljelima od raka, ali i članovima njihove obitelji. Vrlo često dođe suprug da pita kako da sada razgovara sa suprugom, kako o tome pričati s djecom i slično. Mislim da zaslužuju svu pomoć ovog svijeta, a kako vrlo često radim istu stvar, osjećam se prirodno blizak s njima, a i jedan dio svog djetinjstva sam proveo u tim onkološkim hodnicima i na svu sreću se izvukao. Tako da mi je nekako najlogičnije upravo pomagati njima, jer rade božanski posao. Kad obolite više nije bitno jeste li lijevo ili desno, glasate li za ove ili one, jeste li katolik ili ne, želiš se svim silama boriti za sebe, za svoj život, za svoju djecu, svoju obitelj, da i dalje budeš pristan u njihovim životima, ako mogu malo pomoći jako mi je drago” – smatra Bruno Šimleša.

Bruno Šimleša u Samoboru će gostovati ponovno idući četvrta, 14. rujna. Dolazi na poziv Volonterskog centra “Kad bi svi…”, a predavanje na temu kako ojačati samopouzdanje održat će u Centru za mlade – Bunkeru, od 19 sati. Predavanje je namjenjeno mladima od 15 do 29 godina, a ulaz je slobodan.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.