Brojni gosti čestitali DVD-u Rude 90 godina djelovanja, dogodine stiže i novo vozilo!

2. rujna 2017.
Komentari isključeni
2.314 Pregleda

Dobrovoljno vatrogasno društvo Rude u subotu, 2. rujna obilježilo je 90 godina svog djelovanja svečanom sjednicom. Ni obilna kiša, niti glasna grmljavina nisu spriječili članove društva, prijatelje i brojne mještane da dođu obilježiti obljetnicu inicijative iz 1927. godine kad je troje mještana Ruda odlučilo svoju humanitarnu crtu izraziti kroz osnivanje vatrogasnog društva.

Nakon jutarnje budnice Limene glazbe Plešivica i svečanog mimohoda u popodnevnim satima, ukupno su 182 vatrogasca iz 28 vatrogasnih jedinica te brojni gosti zauzeli mjesta pod šatorom na rudarskom rukometnom igralištu i poslušali prijavak zapovjednika DVD-a Rude Bože Planinčića zamjeniku samoborskog gradonačelnika Željku Stanecu. Okupljene je potom pozdravio predsjednik DVD-a Rude Ivan Fresl.

– Danas obilježavamo što su naši pradjedovi, djedovi, očevi započeli davne 1927. godine. Naši osnivači i svi članovi koji su prošli kroz ovo društvo prenijeli su na sve nas koji smo danas članovi veliku zadaću koju mi moramo dalje prenijeti mlađim generacijama, a to je ljubav i požrtvovnost da pomažemo drugima u nevolji kad je njima to najpotrebnije. Svaki naš član, kad je to potrebno, ostavlja sve, svoje obitelji, svoju djecu, svoju zajednicu i odgovorno i hrabro daje sebe kako bi drugome mogao pomoći. Svaki taj član svoj posao radi besplatno, odnosno radi s ljubavi i požrtvovnosti. Stoga danas, kad slavimo 90 godina postojanja DVD-a Rude, dozvolimo da nam uvijek ostane u mislima vatrogasni poziv, da s ljubavi i požrtvovnosti uvijek pomažemo drugima kad im je to potrebno – poručio je predsjednik DVD-a Rude.

Tajnik DVD-a Krunoslav Dubić okupljene je potom upoznao s povijesnim putom društva, od osnivanja 1927. godine na poticaj Franje Regovića, Franje Fresla Roca i Ivana Štajnklera. Prvoj osnivačkoj skupštini nazočilo je 25 mještana te je bila izabrana privremena uprava na čelu s Franjom Štengl Grabnerom,  zapovjednikom Ivanom Štajnklerom, tajnikom Franjom Regovićem te članovima Franjom Freslom, Antunom Štenglom Grabnerom i Ignjacom Prosolijem. Potom su uslijedile godine mukotrpnog rada i odricanja članova i mještana kako bi vremen DVD Rude došao do današnje razine, jednog od stožernih DVD-ova na području Grada.

– U 90 godina kroz društvo je ukupno prošlo 359 članova, vodilo ga je 13 predsjednika, 8 zapovjednika, 7 tajnika i 3 blagajnika. Kroz 90 godina rada društva, DVD je posjedovao ukupno 10 vozila. Kroz 90 godina društvo je sagradilo dva vatrogasna tornja, oba su srušena. Sagrađena su i dva vatrogasna doma, a Statut je mijenjan 13 puta. U ovih 90 godina natjecateljske ekipe DVD-a ukupno su osvojile 72 postolja, odnosno 72 pehara – istaknuo je na kraju povijesnog pregleda tajnik Dubić.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec iskoristio je pak prigodu kako bi čestitao članovima društva na velikoj obljetnici, ali i na ustrajnom, svakodnevnom radu.

– Puno puta sam znao spomenuti da ste vi vatrogasci jedna vojska, vojska Grada Samoboa i na to smo gradska uprava, gradonačelnik i ja osobno, posebno ponosni. Također sam znao reći da Grad Samobor ništa ne daje, ništa mi nismo dali vatrogascima. Ovo sve što ste dobili, to ste vi najbolje zavrijedili. Vi pomažete Gradu Samoboru, a ne Grad vama. Što dobivate, to i zaslužujete. Danas smo pripremili jedan skroman dar za vas, a ono najbitnije što ste trebali dobiti ove godine se nije na žalost, iz određenih razloga, uspjelo realizirati, ali se nadam i siguran sam da ćemo obećanje koje smo dali DVD-u Rude ispuniti slijedeće godine, a radi se vozilu kojeg ste vi vatrogasci DVD-a Rude zaslužili – obećao je zamjenik gradonačelnika Stanec.

Priliku za čestitanje iskoristio je i predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Stjepan Ptiček koji je zahvale DVD-u Rude izrazio u ime svih 15.500 vatrogasaca u sastavu VZZŽ, pohvalio je Grad Samobor za pomaganje vatrogastvu, a istaknuo da je u zadnjih 15 godina VZZŽ kupila 25 novih vozila i uspjela opremiti dobar dio županijskih vatrogasaca. Čestitarskom tonu doprinjeli su i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Željko Koščica kao i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora Mladen Žitković.

Željko Koščica imao je i dodatni razlog za zadovoljstvo. naime, osim što je bio dugogodišnji predsjednik DVD-a Rude, ovom prigodom mu je i pripalo Priznanje za posebne zasluge. Također, na svečanoj sjednici dodijeljena su i brojna odličja te priznanja pa je Medalju za posebne zasluge primio Martin Skendrović, dok su Medalje vatrogasni veteran dobili Mladen Dubić, Petar Hofer, Martin Skendrović, Stjepan Štibohar, Josip Štibohar, Julijus Planinčić i Stanko Plevko.

Uručene su i brojne zlatne, srebrne i brončane medalje te plamenice kao i priznanja i zahvalnice svim prijateljima DVD-a Rude, od dobrovoljnih vatrogasnih društava do sponzora i zaslužnih pojedinaca. Među gostima tu su bili i prijateljski DVD-i Samobor, Zagreb, Plešivica, Donji Desinec, Buzet, te dva najudaljenija prijateljska DVD-a Supetar i Drniš i te gotovo svi DVD-i s područja Samobora i Svete Nedelje kao i predstavnici udruga, MO Rude, KUD-a Oštrc, RK Rudar-a, OŠ Rude, rudarskog ogranka Udruge umirovljenika Samobor, upravitelj rudarske župe, sponzori i brojni drugi prijatelji DVD-a Rude.

K.Solenički

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.