Najnovije
Noć muzeja u Samoboru (28. siječnja 2020. 16:57)
Svečani prijem za srebrnog Mateja Ašanina (28. siječnja 2020. 16:02)
Mlađi naraštaji RK Rudara četvrti u Rijeci (28. siječnja 2020. 15:59)
Pregršt zabave za male mašakre (27. siječnja 2020. 17:52)
Juraj Kodrić osvojio turnir u Zagrebu! (27. siječnja 2020. 14:02)
Sveta Gera i molitva za mir (27. siječnja 2020. 13:18)
Po Žumberku – od Krijesa do Krijesa (27. siječnja 2020. 13:15)

Edukacijom protiv dijabetesa u samoborskim školama

31. kolovoza 2017.
Komentari isključeni
1.518 Pregleda

Udruga za podršku djeci i roditeljima djece s dijabetesom Samobora i okolice “Slatki Samoborci” danas je u Osnovnoj školi Bogumila Tonija organizirala edukaciju učitelja pod nazivom “Dijabetes Tip 1 u razredu”. Uz podršku Hrvatskog učiteljskog društva Samobor i Osnovne škole Bogumil Toni odaziv na edukaciju ove je godine bio još bolji nego na prethodni put, rekla nam je predsjednica udruge Slatki Samoborci Ksenija Kolman Goreta.

 

– Naša prošlogodišnja edukacija istoga tipa prošle godine imala je prisustvo 30-ak učitelja što je bilo jako puno, a ove godine smo imali 50-ak učitelja što je sjajno. Bili su tu učitelji škola Samobora, Svete Nedelje i nešto učitelja iz Zagreba. Sjajan je bio odaziv članova stručnih timova, ali i “ponavljača” što nam jako puno znači jer ljudi vide interes i dodatno se još educirati, a raduju nas i povratne informacije da su dobili konkretne i potrebne informacije. To nam je i cilj, da u našim edukacijama damo u jednom optimalnom vremenu konkretne, praktične informacije koje učitelji mogu već sljedeći dan koristiti u razredu – kaže Ksenija Kolman Goreta.

 

Sve informacije o dijabetesu tipa 1 dobro će doći učiteljima i nastavnicima samoborskih i svetonedeljskih škola. Naime, broj oboljele djece iz godine u godinu sve je veći.

– Dijabetes je u porastu i u nekim se područjima govori čak o malim pandemijama, toliko ima novootkrivene djece s dijabetesom. U svakoj školi ima djece s dijabetesom, broj se kreće od jednog do četiri. Nema škole u Samoboru i Svetoj Nedelji s okolicom u kojoj ne bi bilo djece s dijabetesom, a ima i novih slučajeva tako da potreba za edukacijom svakako postoji – pojašnjava Kolman Goreta.

 

Srećom, zahvaljući trudu Slatkih Samoboraca stvorena je platforma na kojoj se može graditi sustav edukacije za učitelje i odgajatelje, ali i roditelje i djecu. Najbitnija u tome je odlična komunikacija sa svim zainteresiranim stranama, kaže Ksenija Kolman Goreta:

– Nije lako, pojavljuje se sve više suvremenih bolesti, učitelji i odgajatelji imaju svoje osnovne obveze, a uz to moraju na određeni način zbinuti i djecu s dijabetesom. To je jako puno informacija i znanja koja su potrebna da bi se radilo s djecom. Mi u Samoboru smo sretni, jer kroz komunikaciju s drugim udrugama vidimo da radimo jedan pomalo pionirski rad u kontekstu cijele Hrvatske i da u krasnoj, otvorenoj suradnji nas, škola i vrtića kroz komunikaciju informiramo i educiramo učitelje i odgajatelje da bi nam djeca i van obiteljskog okruženja bila sigurna – zaključuje predsjednica Udruge Slatki Samoborci.

Detaljnije o problemu dijabetesa među učeničkom populacijom s predsjednicom Udruge Slatki Samoborci govorit ćemo u današnjem Epicentru u 17:30.

Kruno Solenički

foto: Udruga Slatki Samoborci

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.