Slavi se 90. obljetnica “otkrića” Cerinskog vira

30. kolovoza 2017.
Komentari isključeni
1.248 Pregleda

Prošlo je 90. godina otkad je grupa samoborskih planinara, tadašnjih planinara entuzijasta s predsjednikom Stjepanom Šoićem, na povratku iz Mesićeve kuće koja se nalazila sa samoborske strane Japetića, “otkrila” slap za kojeg su saznali u Smerovišću kod Mike Dumića da se zove Cerinski vir. U povodu 90. obljetnice tog “otkrića” priprema se proslava pa od 1. do 3. rujna Hrvatsko planinarsko društvo Sveti Patrik priprema bogat slavljenički program.

Za petak, 1. rujna predviđen je križni put sa svijećama od planinarskog doma Cerinski vir do istoimenog slapa uz molitvu za sve generacije planinara i izletnika koje su prolazile planinarskim putevima uz Cerinski vir.

U subotu, 2. rujna bit će održana likovna kolonija slikara i kipara Likovnog odjela samoborskog Ogranka Matice hrvatske od 10 do 16 sati. U 17 sati predviđena je sveta misa u kapeli sv. Izidora Seljaka, a nakon zajedničke večere od 19 sati slijedi planinarska zabava.

U nedjelju, 3. rujna bit će otvorena prigodna izložba i predstavljanje novog promidžbenog materijala o 90. obljetnici “otkrića” Cerinskog vira u istoimenom Planinarskom domu s početkom u 12 sati. Uz ovu obljetnicu otkrit će se i ploča uz Cerinski vir s kratkom pričom o slapu te planinarima dati na upotrebu žig Cerinskog vira.

K.Solenički

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.