Obrasce za porez na nekretnine ipak bi bilo dobro ispuniti – dok se ne kaže drugačije

25. kolovoza 2017.
Komentari isključeni
2.302 Pregleda

Nakon što je predsjednik Vlade Andrej Plenković nedavno najavio da će primjena poreza na nekretine biti odgođena, ali i da neće biti otkazana, mnogi građani i dalje nisu sigurni kako reagirati jer im na kućne adrese i dalje stižu obrasci temeljem kojih je bilo predviđeno da će se porez obračunavati. Zato smo gostovanje zamjenika gradonačelnika Grada Samobora Željka Stanca u programu Radio Samobora iskoristili kako bismo provjerili jesu li građani i dalje dužni podatke o nekretnini koju posjeduju dostaviti Gradu Samoboru.

– Znači zakon o porezu na nekretnine stupio je na snagu i on govori da do 1. siječnja 2018. godine svi vlasnici nekretnina trebaju dostaviti određene podatke u jedinice lokalne samouprave. Znači one sve obrasce koje su građani dobili, oni bi u principu trebali ispuniti. Ali mnoge je sada zbunila izjava premijera da od tog poreza na nekretnine najvjerojatnije neće biti ništa. No, dok se zakon ne promijeni ja moram govoriti ono što je sada na snazi. Ako se donese odluka ili dopuna ili izmjena zakona onda ću govoriti drugačije, ali situacija kakva je sada znači da bi obrasce koje su vlasnici objekata dobili oni trebali predati u upravu Grada Samobora – kaže Stanec.

Zamjenik gradonačelnika Stanec dodaje i da nisu predviđene nikakve sankcije ako građani odluče ne dostaviti obrasce, no ipak, poželjno je da građani budu kooperativni:

– To je određeno olakšanje za Grad Samobor. Na području Grada imate između 15 i 16 tisuća stambenih objekata. Znači da bi djelatnicima Grada zaduženima za izmjere trebalo minimalno godinu i pol do dvije da obiđu sve te objekte. Zato su sami vlasnici na neki način iskorišteni da oni daju te podatke, ali zakon ne propisuje kaznu ako to ne naprave, odnosno ne prijave podatke. Oni u stvari olakšavaju posao upravi Grada Samobora, a ako neće dostaviti podatke mi imamo formirane ekipe koje se bave uvidom u stanje na terenu i ustanovit će se to stanje – objašnjava Stanec.

Kad se pak govori o uvođenju poreza na nekretnine pa potom o njegovoj odgodi, Željko Stanec mišljenja je da mnoge stvari oko poreza već u startu nisu bile napravljene kako treba:

– Moje osobno mišljenje je da se s takvim stvarima ne može igrati, ovo su ozbiljne stvari. Država je to spustila na jedinice lokalne samouprave i onda odjedanput kaže da porez sad možda neće ići. To je preozbiljna stvar. U Gradu smo uzeli novi sustav, odnosno softversku opremu koja se treba koristiti kao baza podataka i tu smo potrošili određena sredstva, a i ljudi su se educirali na seminarima što znači taj porez na nekretnine jer nije baš to kao što se u početku pričalo da će on identično zamijeniti komunalnu naknadu. On to doslovce ne može jer porez mijenja i spomeničku rentu i porez na vikendice. Sve je te pripreme netko platio, a u ovom slučaju to su platili građani Samobora da bi se onda postupilo neozbiljno pa je danas ovako, a sutra onako – zaključuje Stanec.

A.Franić/K.Solenički

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.