Mladi iz cijele Europe u Samoboru učili kako popularizirati sport u radu s mladima

23. kolovoza 2017.
Komentari isključeni
1.182 Pregleda

Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor prethodnog je tjedna bila domaćin mladima iz cijele Europe u okviru projekta Moving Youth. U cilju popularizacije sporta u radu s mladima u Samoboru je organiziran trening za osobe koje rade s mladima, a projekt je i dio šireg programa Erasmus Plus te je u Samoboru okupio 24 sudionika iz 11 zemalja, rekao nam je Leon Koražija iz udruge Pozitiva.

– Sudionici su došli iz Hrvatske, Makedonije, Italije, Danske, Bugarske, Češke, Francuske, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Španjolske i Latvije, a raspon godina im je bio od 18-godišnjaka do 40-godišnjaka, znači širok raspon godišta. Cilj projekta je bio kako educirati mlade kroz sport te razvijanje osobnih kompetencija bitnih za život – pojasnio je Koražija.

Za okupljene sudionike bio je predviđen niz praktičnih radionica na koji su imali prilike iz prve ruke iskušati razne praktične aktivnosti u atletici, nogometu i planinarenju kako bi ih povezali s teorijskim znanjima o razvoju mladih kroz bavljenje sportom.

– Radionice su bile organizirane tako da su ujutro bile praktične radionice, nakon toga je bio kratak osvrt na to što smo radili, a u popodnevnim satima su se kreirale radionice koje će se kasnije provoditi u lokalnim zajednicama. Imali smo radionice nogometa, atletike i planinarenja, a uz to i kratke prezentacije o Erasmus programu te o financiranju Europske unije na taj način. Dojmovi su jako dobri, stvarno sam zadovoljan kako je sve prošlo, sudionici su bili izvrsni, radionice smo proveli kako smo i očekivali te se nadam da će se u budućnosti te radionice dobro implementirati u lokalnim zajednicama – zaključuje Koražija. Jasno, za mlade polaznike radionica Moving Youth projekta u Samoboru, otvorilo se i nešto vremena za ležernije druženje, odnosno upoznavanje grada domaćina, a dojmovi sudionika su i više nego pozitivni.

Na temelju usvojenih teorijskih znanja i vještina s praktičnih radionica sudionici projekta će po povratku u svoje zemlje osmisliti i organizirati lokalne aktivnosti vezane uz promociju sporta kao temelja razvoja mladih. Kako je najavio Leon Koražija, o rezultatima projekta Moving Youth uskoro će se moći više saznati i na javnoj prezentaciji u Samoboru.

– Rezultati će biti prikazani na prezentaciji koja će se održati u Centru za mlade u Bunkeru, negdje sredinom rujna. Prezentacija je u organizaciji naše udruge, a sudionici će u svojim lokalnim zajednicama prezentirati što su naučili na ovom projektu. U planu nam je organiziranje raznih radionica, kako na lokalnoj razini, tako se nadamo i da ćemo realizirati još jedan projekt u sklopu Erasmus programa te da ćemo te radionice, koje smo kreirali tokom ovog treninga za osobe koje rade s mladima, moći provoditi na razmjeni mladih u sklopu idućeg projekta – najavio je Koražija nove korake Udruge Pozitiva Samobor.

Kruno Solenički

foto: Pozitiva Samobor

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.