Počela ugradnja LED javne rasvjete na području grada

22. kolovoza 2017.
Komentari isključeni
1.321 Pregleda

Samoborske ulice i prometnice već će ovog tjedna zasjati novim, učinkovitim sustavom LED javne rasvjete, javljaju iz gradske uprave Grada Samobora.

– Kroz nekoliko faza zamijenit će se sve svjetiljke na samoborskom području kojih ima preko 8.000, a u prvoj fazi mijenja se 1.170 svjetiljki. Ovo ulaganje će kroz nekoliko godina donijeti znatne uštede za gradski proračun – ističe samoborski gradonačelnik Krešo Beljak.

Rasvjetna tijela LED tehnologije ne generiraju toplinu, otporna su na vibracije, smanjuju emisiju štetnih plinova u okoliš te smanjuju svjetlosno zagađenje. Radove na postavljanju novih rasvjetnih tijela izvode djelatnici samoborskog Komunalca.

Novi sustav javne rasvjete osim tehničke i ekonomske superiornosti omogućava značajne uštede u potrošnji električne energije. Riječ je o pametnom rješenju koje nudi centralni sustav kontrole potrošnje i nadzor rada, što konkretnije znači kako će se funkcioniranje svakog rasvjetnog tijela moći kontrolirati preko jedinstvenog sustava upravljanja.

Ovo je još jedno u nizu pametnih rješenja u koja Grad Samobor ulaže. Nedavno su postavljene solarne autobusne stanice koje omogućavaju punjenje mobitela i tableta te korištenje WI-FI mreže, a osvijetljene su LED rasvjetom. Osim toga, među prvima Samobor je uložio u tri energetski neovisne pametne klupe koje pružaju razne informacije, mogu puniti mobitele i tablete, imaju ugrađen hotspot, a noću služe i kao gradska rasvjeta.

Tu je i punionica za električna vozila, a koristi se i GIS sustav i platforma E-ceste koji će se i dalje razvijati.

Svima koji na internetu traže informacije o Samoboru, aktualnim turističkim i kulturnim događanjima ili mogućim smještajnim kapacitetima, posao je znatno olakšalo još jedno pametno rješenje, jedinstvena Internet stranica koja je ujedinila sve gradske ustanove na jednom mjestu.

K.S.

foto: Grad Samobor

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.