Sve je spremno za 7. izdanje Youngmasters festivala i Međunarodnu ljetnu školu

18. kolovoza 2017.
Komentari isključeni
2.162 Pregleda

Od sutra pa do 30. kolovoza Samoborom će odzvanjati zvuci klasične glazbe – Međunarodna ljetna škola mladih glazbenika i Festival Youngmasters okupljaju u našem gradu 80-ak mladih polaznika iz 7 zemalja i 10 njihovih pedagoga, redom vrsnih glazbenika. Više o ovogodišnjem programu na današnjoj konferenciji za medije govorili su Vesna Faullend Heferer koja već sedam godina vodi ovaj glazbeno/pedagoški projekt, Morana Pešutić koja će od dolazeće godine preuzeti čelnu ulogu te Mihael Paar i Pedro Ribeiro Rodrigues kao glazbeni pedagozi.

Zahvaljujući svojoj dosadašnjoj koncepciji i obilju mogućnosti koje ona otvara, Ljetna je škola u 7 godina svog postojanja postala najatraktivnija ljetna škola na ovim prostorima. Idejna začetnica i umjetnička voditeljica Youngmastersa Vesna Faullend Heferer prisjetila se početne ideje:

“Prvobitna je bila prvenstveno edukativna s jednim završnim koncertom, međutim od 2013. Youngmasters ima dva smjera. Jedan je edukativan, dakle usavršavanje mladih glazbenika, a drugi smjer je festivalski gdje ti mladi glazbenici mogu pokazati svoje umijeće, svoju koncertu aktivnost koja je izuzetno važna u stasanju mladih glazbenika. Sve vsveći broj i sve izvrsnijih mladih glazbenika dolazi na usavršavanje kod nas zbog vrsnih pedagoga, ali i baš zbog činjenice da tu mogu i nastupati.”- rekla je Vesna Faullend Heferer.

Voditelji majstorskih tečajeva ove će godine biti i gitaristi Tomislav Vasilj, Morana Pešutić, Pedro Ribeiro Rodrigues, Tomislav Vukšić i Lorenzo Micheli, saksofonist Lovro Merčep, violinisti Maja Fleischman i Nenad Merle, klarinetist Mihael Paar, violončelist Tobias Stosiek te pijanistica Nataša Veljković.

Koncertni dio programa Youngmastersa počinje 23. kolovoza i održavat će se na šest gradskih lokacija: u atriju Kavane Livadić, na Ljetnoj sceni Malog muzičkog ateljea u Jurjevskoj 2, u Galeriji Prica, župnoj crkvi svete Anastazije, Glazbenoj školi Ferdo Livadić te Samoborskom muzeju. Završni gala koncert planiran je za 30. kolovoza, a jedan od udarnih događaja festivala je i predavanje gosta iz Švicarske, Lorenza Michelija o Kulturnom identitetu i djelu Maria Castetlnuova Tedesca.

Nažalost, iako Ljetna škola mladih glazbenika i Festival Youngmasters ima međunarodni ugled, novaca za potporu od strane dijela nadležnih institucija sve je manje pa se zato moralo i u djelomičnu redukciju programa, rekla je Faullend Heferer. No, s druge strane zato su ove godine organizirane dvije tribine u Malom muzičkom ateljeu gdje će se održati predavanje o prijemnim ispitima te studiranju u inozemstvu.

Ako je pak suditi po tome što je konferenciji za medije nazočila i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, podrška dolazećih godina možda ipak bude izdašnija. Tim više što je jedan od predavača Mihael Paar iskoristio današnje druženje s medijima kako bi usporedio samoborsku Ljetnu školu i Festival sa sličnim ljetnim školama koje su u ovo vrijeme izuzetno popularne na moru, uz zaključak kako je samoborska daleko ispred ostalih, kako programski tako i organizacijski.

Portugalski pedagog Pedro Ribeiro Rodrigues, inače profesor u Glazbenoj školi u Sesvetama i jedan od glazbenika koji je od samih početaka uz Youngmasterse istaknuo je pak tri ključna aspekta Festivala; prilika za rad s drugim profesorima, mogućnost sviranja u orkestru i upoznavanje drugih instrumenata te slušanje koncerata. Kako je pojasnio Ribeiro Rodriges, Ljetna škola i Festival kod njegovih učenika redovito pobuđuju dodatni interes za klasičnu glazbu, ali i stvaranje novih glazbenih prijateljstava i suradnji.

Na samom kraju, uz poziv svima da posjete neko od brojnih događanja Youngmasters festivala, Vesna Faullend Heferer najavila je kako je ovo njena posljednja godina na čelu Festivala te da će njenu ulogu preuzeti Morana Pešutić, koja je pak istaknula da će sa zadovoljstvom preuzeti odgovornu ulogu voditeljice Festivala.

Organizator je Mali muzički atelje, pokrovitelji Youngmastersa su Ministarstvo kulture i Grad Samobor, a suorganizatori Pučko otvoreno učilište i Samoborski muzej. Kompletan program Festivala može se vidjeti na www. youngmasters.com.hr, a pratit ćemo ga i u našem programu.

Kruno Solenički

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.