Slavlje u Svetoj Heleni

18. kolovoza 2017.
Komentari isključeni
1.377 Pregleda

Gradska četvrt Sveta Helena danas proslavlja svoj dan, koji vezuje uz svetkovinu Jelene Križarice, čija će se vanjska proslava s proštenjem održati u nedjelju kod kapele Svete Helene. “Proščenska” misa bit će u 10 sati.

-Jelena Križarica bila je majka cara Konstantina Velikoga. Svojim pobožnim, jednostavnim i teškim životom svjedočila je snagu progonjene prve Crkve, a svojim čvrstim pouzdanjem u Boga bila je nadahnuće ponajprije svome sinu koji je odredio da progoni kršćana moraju prestati – rekao je u svojoj propovijedi svećenik u miru, velečasni Josip Dumbović, služeći jutros misu u kapeli Svete Helene pred članovima istoimene bratovštine te vjernicima iz tog i drugih dijelova grada Samobora.

Kapela Svete Helene najstarija je u samoborskoj župi, a spominje se još u drugoj polovici 13. stoljeća. Vjerojatno je i još starija, ali o tome nema sačuvanih tragova.

Bila je vlasništvo okićkog kneza Ivana, koji ju je dobio na dar 1274. godine od hrvatsko-ugarskog kralja Ladislava, za junaštva i usluge učinjene kraljevoj kruni u ratu protiv Tatara, pa se spominje u njegovoj darovnici iz 1277. godine, kada je on daruje cistercitima Opatije svetog Jakoba pri Savi.

Potkraj 15. stoljeća cisterciti su morali ostaviti Hrvatsku pred prijetećom turskom silom i tada njihovi posjedi prelaze u vlast Zagrebačkoga kaptola, a među njima i kapela svete Helene. Otada je počela pomalo propadati, jer se za njezino uzdržavanje nitko nije brinuo. Dugo je stajala zapuštena, a 1831. ili 1832. godine dobivena je dozvola za njezino rušenje.

Sadašnja kapelica izgrađena je 1925. godine na temeljima nekadašnjeg cistercitskog samostana na tom području i to na poticaj samoborskog učitelja i kroničara Milana Langa. Danas se o njoj skrbi jedna od najmlađih samoborskih bratovština, Bratovština Svete Helene.

Kapelica se sastoji od crkvice i predvorja. Predvorje počiva na lukovima. U kapeli je postavljen mali zidani oltar s pločom od betona u kojoj su uzidane svete moći. Nastavak oltara sastoji se od slike svete Helene. Na oltaru je kip Malog Isusa, kopija glasovitoga čudotvornog kipa u Pragu. Na desnoj stijeni kapelice je slika Srca Marijina, a na lijevoj kopija starinske slike, koja se čuva u Rimu, tzv. Veronikin rubac.

U otvorenom tornju nalazi se malo zvono s reljefom svete Helene.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.