Merčep i Sinković oduševili pod Minčetom

16. kolovoza 2017.
Komentari isključeni
667 Pregleda

Mladi samoborski glazbeni dvojac Filip Merčep i Nicolas Sinković predstavili su se sinoć brojnoj festivalskoj publici Dubrovačkih ljetnih igara. Na novoj lokaciji, u srednjovjekovnoj ljevaonici metala pod Minčetom, a zatim i na igralištu pod Minčetom Merčep i Sinković izveli su program naziva Dijalog. Njime su spojili udaraljke i elektroniku te video projekcije koje potpisuje Davorin Erceg, a ovaj multimedijalni autorski projekt savršeno se uklopio u prostor pod Minčetom, koji je umjetnike i inspirirao te dijelom odredio program zanimljive glazbene večeri u audiovizualnom ruhu.
Za festivalsku publiku umjetnici su izveli Anvil Chorus Davida Langa za 3 rezonantna metala, 8 nerezonantih i dva drva u prostoru ljevaonice, a zatim je Filip Merčep na igralištu oduševio vrhunskom izvedbom Partite za instrument s tipkama BWV 826 u c-molu Johanna Sebastiana Bacha. Uslijedila je kompozicija Ambient Variations Arkadiusza Katnyja u aranžmanu za marimbu, vibrafon i elektroniku, napravljenom ekskluzivno za projekt Filipa Merčepa i Nicolasa Sinkovića na 68. Igrama. Samoborski umjetnici su praizveli i kompoziciju Nicolasa Sinkovića pod nazivom Kontakt napisanu posebno za ovu prigodu nakon odabira programa i lokacije, koja je skladana s namjerom da spoji sve odabrane skladbe u jedinstveni koncept koji uključuje i 3D mapping.

Mladi i svestrani glazbenici naglasili su kako je program za ovaj recital nastao u želji da se sinestetičkim pristupom stavi naglasak na raskošnu osobitost Grada uz potpunu slobodu davanja umjetničkih, odnosno audiovizualnih identiteta prostorima:
– Parametri koje koristimo su pomno odabrane kompozicije koje najviše naglašavaju karakter lokacije, 3D mapping tehnologija te umijeće oblikovanja ambijentalnog scenskog svjetla, dok sa širinom udaraljkaškog spektra boja, nebrojenim mogućnostima elektroničkih zvukova te tehnologijom dobivamo materijal s kojim te parametre pretvaramo u priču – pojasnili su Merčep i Sinković.
K.Solenički/press Dubrovačkih ljetnih igara
foto: press Dubrovačkih ljetnih igara

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.