Svjetska prvakinja zaslužuje i normalne uvjete za rad

15. kolovoza 2017.
Komentari isključeni
2.092 Pregleda

Nova svjetska kadetska prvakinja Helena Vuković, judašica samoborskog Profectusa, i njen trener Matija Frlić vratili su se u Samobor iz Santiago de Chilea gdje je održano Svjetsko kadetsko prvenstvo. Helena je naslov osvojila u kategoriji kadetkinja iznad 70 kilograma svladavši redom Hannu s Bahama, Yu-jing Lin iz Kineskog Taipeia u četvrtfinalu, te Njemicu Rollwage u polufinalu, da bi za zlato bila bolja od favorizirane Gruzijke Somkhishvili.
Na Svjetsko prvenstvo Helena je otišla kao 5. s Europskog prvenstva i 5. s Europskog olimpijskog festivala mladih.
– Prije Svjetskog prvenstva, nakon ta dva relativno lošija rezultata, nisam očekivala neki odličan plasman. Išla sam samo da se dobro borim i da pokažem da sam to i dalje ja. Kad sam došla na Svjetsko prvenstvo nestalo je pritiska, nisam osjećala da ja tu moram biti najbolja i bilo mi je lakše ići iz borbe u borbu. Poslije polufinala sam znala da imam medalju, bila sam već s ulaskom u finale presretna i došlo mi je da plačem, ali morala sam ostati smirena – opisala nam je Helena situaciju uoči Prvenstva i završne borbe.
Iako je već i ulazak u finale bio rezultat kojeg bi svi potpisali prije početka Svetskog prvenstva, njen trener Matija Frlić znao je da pobjeda u polufinalu nije Helenin vrhunac.
– Izašla je van sa strunjače, izgrlili smo se, skakali, vrištali, ali 10 sekundi nakon toga sam joj rekao da se moramo smiriti, zaboraviti na polufinale jer još ništa nije gotovo. Sjeli smo na tribinu, izolirani od svih, od cijele hrvatske ekipe koja je bila euforična jer je Helena jedina od naših predstavnica osvojila medalju, sjeli smo sami i pričali puno o periodu koji je iza nas, našim padovima i koliko je važno ne odustati. Izrazito puno sam je pokušavao motivirati, govoriti da uživa u ovom trenutku jer ovakvih prilika nema puno u životu i da iz borbe izađe zadovoljna i sretna jer je dala sve od sebe. Čim je stala na strunjaču i sudac označio početak finalne borbe ja sam bio siguran da će Helena tu borbu pobijediti i osvojiti naslov svjetske prvakinje jer to je Helena kakvu ja znam, kakvu treniram i kakva ona uvijek može biti – rekao nam je Frlić o osjećaju prije finala.
Samo finale bilo je prilika da Helena Vuković uzvrati predstavnici Gruzije za poraz u finalu Europskog prvenstva, no završna borba ipak nije počela dobro. Bez obzira na to što je Heleni prijetila diskvalifikacija, uspjela je preokrenuti tijek meča
– Nakon dvije minute vidjela sam na njoj da ona više nije ona prava i vidjela sam podršku trenera koja mi je puno značila da krenem dalje i da krenem jače na nju. Tad sam imala već dvije kazne i bila sam pred trećom, diskvalificirajućom. No, nekako sam se “probudila” i krenula sam jače i bolje. Poslije te pobjede nisam ni sama znala što sam napravila, samo sam sjela na tatami i nisam vjerovala. Kad su me proglasili pobjednicom zatrčala sam se u trenera, zagrlili smo se i to je bio trenutak kad sam shvatila da sam ja doista svjetska prvakinja. Ovo je bila već šesta himna koja se svirala za mene i svaki put je dirljivo, svaki put se osjećam ponosno, no ovaj put kad je krenula himna meni su samo krenule suze, bilo je nevjerojatno – rekla nam je Helena Vuković.

Spomenimo da je Judo klub Profectus Samobor na Svjetskom prvenstvu imao svoju predstavnicu i u Lari Cvjetko, koja je nakon zlata na europskom prvenstvu, sada na svjetskom osvojila 7. mjesto. Lari je ovo prvo svjetsko prvenstvo, pa njezino vrijeme tek dolazi.
No, veliko je pitanje kakvo vrijeme dolazi za prvakinje i njihovog trenera. Naime, usred sveg slavlja zbog osvojenog naslova Svjetske prvakinje, trebalo bi istaknuti kako su uvjeti rada za naše judaše daleko od idealnih.
– Čim smo se vratili iz Čilea došli su novinari u naš klub i ostali šokirani u kakvim uvjetima trenira Helena Vuković koja je prvakinja svijeta, Lara Cvjetko koja je prvakinja Europe, i još nebrojeno mnogo mladih, talentiranih judaša. Čovjek koji nas je intervjuirao rekao je da i hrvatski amaterski klubovi imaju daleko bolje uvjete od nas na što smo mi primjetili da su nam “štange” u teretani hrđave, klupice potrgane, da nam se sa zidova ljušti boja… Ali eto, nakon ovakvih rezultata nadamo se da će i Grad i lokalna zajednica ipak imati malo više sluha za nas i pomoći nam. Nije nam toliki cilj napustiti našu dvoranu jer to je naša baza, naš dom, od tud smo krenuli i napravili sve ovo do sad, ali definitivno nam trebaju financijska sredstva kako bi dvoranu doveli u red i osigurali uvjete koje zaslužuju djevojke poput Helene, Lare i ostalih u našem klubu – upozorava Frlić.
Kreator ovog samoborskog judo čuda, trener Matija Frlić već je prije godinu dana najavio kako je klupski cilj osvojanje svjetskih medalja u dolazećih nekoliko godina te izboriti plasman na Olimpijske igre 2024. godine. No, ne dogodi li se nešto po pitanju poboljšanja uvjeta, upitno je hoće li se to ostvariti u Samoboru ili uopće u Hrvatskoj.
Opširniji razgovor sa svjetskom prvakinjom Helenom Vuković i njenim trenerom Matijom Frlićem poslušajte u našem Športofonu od 18 sati.
Kruno Solenički

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.