Sjećanje na Strugu i Dvor

14. kolovoza 2017.
Komentari isključeni
1.272 Pregleda

Dijelom ratnog puta 151. samoborske brigade u Oluji 1995., a to su Svinjičko, Čigoč, Kratečko, skelom preko Save, Bistrač, Bobovac, Strmen, Slovenci, Timarci, Selište Kostajničko, Hrvatska Kostajnica, Struga i Dvor na Uni, prošli su prošloga tjedna samoborski i svetonedeljski branitelji koji redovito u kolovozu, iz godine u godinu, posjećuju ovaj kraj u spomen na bitku koju su ovdje vodili protiv okupatora Hrvatske. Susreli su se s braniteljima i suborcima koji su ih uveli u crkvu Uzvišenja svetog Križa, gdje je najprije predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade, Rudolf Jedvaj, pozdravio domaćina, a o ratnim zbivanjima 1995. govorio je zapovjednik 151. samoborske brigade u Oluji Josip Pini Mahović. Nakon toga, a prije molitve za poginule, umrle i bolesne branitelje, u crkvi u Bobovcu zapovjednik 117. brigade Ivan Lončarević i branitelj Nikola Stanić zahvalili su Samoborcima na dolasku te kod ploče na domu Mjesnog odbora Bobovec zapalili lampaše za sve poginule Bobovčane koji su dali život za hrvatsku slobodu od 1991. do 1995. godine, te za žrtve Bleiburga i križnog puta 1941.-1945.

Nastavak odavanja počasti poginulima u Domovinskom ratu bio je u Strugi gdje su kod kapelice upaljeni lampaši za sve poginule hrvatske branitelje, kao i 300-tinjak metara dalje kod spomen ploče hrvatskim braniteljima, među kojima su i Samoborci, koji su položili svoje živote 26. srpnja 1991. u obrani Dvorskog Pounja. To su Mile Blažević Čađo, Mile Pušić, Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja, Goran Fadiljević, Marijan Parlov, Drago Matijević i Šefik Pezerović.

Pod stijegom 151. samoborske brigade krenulo se na kraju do spomenika kod kojeg su položeni vijenci, upaljene svijeće i odana počast poginulima u Dvoru na Uni među kojima su i dvojica suboraca iz 151. samoborske brigade, Predrag Golubić i Zdravko Babojelić. Govor zahvale na tom mjestu izrekao je Josip Pini Mahović.

Marijan Habljak

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.