Najnovije
Od dječjeg fašnika preko SURLE do Bunkera (24. veljače 2020. 14:29)
Finale 194. Samoborskog fašnika! (24. veljače 2020. 14:13)
Nove medalje za mlade šahiste (24. veljače 2020. 11:45)
Iz Labina sa 6 medalja (24. veljače 2020. 11:22)
Dvostruko slavlje za Nevu Gojković (24. veljače 2020. 10:21)
Sedam odličja za Sakure (24. veljače 2020. 09:51)
13 sretnih medalja iz Labina (24. veljače 2020. 09:46)
Bronca za Niku Jelen (23. veljače 2020. 22:18)

Merčep i Sinković na Dubrovačkim ljetnim igrama!

14. kolovoza 2017.
Komentari isključeni
1.286 Pregleda

Samoborski glazbeni dvojac Filip Merčep i Nicolas Sinković predstavit će se publici Dubrovačkih ljetnih igara svojim multimedijalnim autorskim projektom Dijalog. U spoju udaraljki, elektronike i video projekcija mladi će glazbenici u utorak, 15. kolovoza nastupiti u srednjovjekovnoj ljevaonici metala pod Minčetom, a potom i na obližnjem igralištu.
Za festivalsku publiku Merčep i Sinković su pripremili Anvil Chorus Davida Langa za 3 rezonantna metala, 8 nerezonantih i dva drva, zatim Partitu za instrument s tipkama BWV 826 u c-molu Johanna Sebastiana Bacha te Ambient Variations Arkadiusza Katnyja u aranžmanu za marimbu, vibrafon i elektroniku, napravljen ekskluzivno za projekt Filipa Merčepa i Nicolasa Sinkovića na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama.
Program donosi i praizvedbu kompozicije Nicolasa Sinkovića pod nazivom Kontakt napisanu posebno za ovu prigodu nakon odabira programa i lokacije, a skladana je s namjerom da spoji odabrane kompozicije u jedinstveni koncept koji uključuje i 3D mapping. Mladi i svestrani umjetnici ističu kako je program za ovaj recital nastao u želji da se sinestetičkim pristupom stavi naglasak na raskošnu osobitost Grada uz potpunu slobodu davanja umjetničkih (audiovizualnih) identiteta prostorima.
Filip Merčep je još od studentskih dana aktivno prisutan na glazbenoj sceni nastupajući na mnogim značajnijim festivalima te je osvojio neke od najprestižnijih nagrada: nagradu Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog glazbenika 2015., Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži za najboljeg mladog glazbenika 2011., godišnju nagradu Grada Samobora, Yamaha scholarship Award za najboljeg udaraljkaša Muzičke akademije u Zagrebu, Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, Dekanovu nagradu Muzičke akademije u Zagrebu za aktivnu koncertnu djelatnost, 2. nagradu na natjecanju Universal marimba competition u Belgiji, 1. nagradu na natjecanju Boris Papandopulo u Zagrebu te diskografsku nagradu Porin u kategoriji „najbolja interpretacija klasične glazbe“. Uz solističko djelovanje, Filip Merčep je član Sudar Percussion ansambla s kojim je surađivao s velikim imenima klasične i crossover glazbe. Član je i Marimba kvarteta s Katarzynom Myckom, koja mu je bila prvi marimbistički uzor, a sada kolegica i mentorica. Kvartet je vrlo aktivan u Europi i u prosincu prošle godine imao prvu turneju po Sjedinjenim Američkim Državama.
Nicolas Sinković je suradnik Simfonijskog orkestra HRT-a, Orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Orkestra HNK u Rijeci i Cantus ansambla. Djeluje u nekoliko projekata od koji se ističu udaraljkaški ansambl Sudar Percussion s kojim osvaja međunarodnu nagradu Independent Music Award za 2014. godinu. Član je Triko cirkus teatra za koji sklada glazbu i s kojim dobiva nagradu za najbolje neovisno kazalište 2013. godine. Također djeluje u raznim projektima popularne glazbe nastupajući na renomiranim festivalima kao što su Exit festival u Novom Sadu, InMusic festival u Zagrebu, Hideout festival, BAM festival, Muscailt Art Festival. Sinković i Merčep dugogodišnje su kolege na udaraljkaškoj sceni, a surađujući u raznovrsnim glazbenim projektima pronalaze zajednički pravac te rade na projektima u kojem publici žele predstaviti glazbu na suvremeni način, težeći tome da u svakoj kompoziciji naglase strukturu, boje i karakter djela multimedijalnim efektima i specifičnim ambijentima.
K.Solenički
foto: press Dubrovačkih ljetnih igara

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.