Gradski upitnici za prijavu nekretnina odaslani na adrese samoborskih obveznika

11. kolovoza 2017.
Komentari isključeni
2.055 Pregleda

Iz Porezne uprave javljaju da će, bez obzira na najavu odgode uvođenja Poreza na nekretnine, podaci o nekretninama prikupljeni temeljem upitnika koje su gradovi u proteklom razdoblju dostavljali vlasnicima nekretnina na svom području, ipak koristiti jedinicama lokalne samouprave za naplatu javnih davanja koja su u njihovoj nadležnosti.

Kako objašnjavaju iz Porezne uprave, cilj prikupljanja tih podataka je ažuriranje baza podataka jedinica lokalne samouprave. Ažuriranje baza podataka posao je koje jedinice lokalne samouprave trebaju i nadalje kontinuirano obavljati radi naplate javnih davanja, kao što su komunalna naknada i porez na kuće za odmor – poručuju iz Porezne. Dodaju da je to samo jedna od mjera koje bi jedinice lokalne samouprave trebale provoditi s ciljem potpune i pravodobne naplata prihoda i primitaka iz nadležnosti općina i gradova. To će u konačnici pridonijeti poboljšanju uvjeta života i zadovoljavanju javnih potreba svih stanovnika koji žive na njihovom području – zaključuju u Poreznoj upravi.

A u gradskoj upravi u Samoboru već su se pripremili za utvrđivanje podataka o nekretninama koje bi se trebale oporezivati – kaže predsjednik Gradskog vijeća Samobora Miran Šoić:

Mirana Šoića smo pitali i to na koliko poreznih obveznika s uvođenjem ovog novog poreza računa Grad Samobor:

Sadašnji prihod od komunalne naknade, za razliku od novog poreza koje se planira uvesti, strogo je namjenski prihod gradova i općina:

Porez na nekretnine trebao bi zamijeniti i naplatu prihoda od spomeničke rente – kaže Miran Šoić:

Zato je – ističe predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić – vrlo bitno da građani ispune te gradske upitnike:

To će, u konačnici, odrediti visinu budućeg poreza, koji će za stariju izgradnju, kako je najavljeno, biti niži od sadašnje komunalne naknade, a za novije objekte nešto viši:

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.