U spomen na biskupa Šimraka

9. kolovoza 2017.
Komentari isključeni
1.911 Pregleda

Na današnji dan umro je biskup Janko Šimrak. Dr. Šimrak rodio se 29. svibnja 1883. godine u selu Šimraki na Žumberku. Pučku školu pohađao je u Mrzlom Polju, a gimnaziju kao pitomac Grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu. Prve dvije godine bogoslovije studirao je na zagrebačkom fakultetu, a onda odlazi na studij u Innsburck, gdje 28. svibnja 1910. godine stječe doktorat. U svojem bogatom književno-povijesnom radu napisao je niz djela posvećenih povijesti žumberačkih uskoka i grkokatoličke crkve.

U vremenu od 1931. do 1937. godine izdao je kalendara i godišnjaka, koji se nazivaju Spomenicima. Bio je osnivač Društva Žumberčana 1934. godine te urednik novina koje su izlazile do kraja 1940. godine. Biskup Šimrak 1934. godine inicira akciju oko postavljanja spomen ploče hrvatskom povjesničaru Tadiji Smičiklasu u mjestu Reštovu pokraj Sošica. Dr. Janko Šimrak bio je i direktor jedinog prijeratnog katoličkog lista Hrvatska Straža.

U Grabru 1932.

Na bogoslovnom fakultetu u Zagrebu djelovao je od 1924. godine kao profesor istočnog bogoslovlja. U teškim vremenima 1942. godine imenovan je biskupom Križevačke biskupije. Godine 1919. osnovana je Hrvatska pučka stranka, a Šimrak je izabran u njezino Vrhovno vijeće.

Zbog svega što je postigao kao biskup, političar, povjesničar, novinar i hrvatski domoljub nije bio omiljen novim vlastima te ga hapse i zatvaraju već 12. svibnja 1945. godine. Prvu noć bio je zatočen u Križevcima, a nakon toga prebačen u Zagreb u prostorije OZNE. Ima naznaka da je tijekom zatočeništva bio trovan, a u kolovozu 1045. nalazi se u bolnici u Vinogradskoj ulici pod budnim čuvanjem straže. Biskup Šimrak umro je 9. kolovoza 1946. godine u Križevcima, gdje je i pokopan u kripti katedrale. Tijekom rata na okrutan način pogubljena su mu tri nećaka.

Od 2002. godine, zaslugom velečasnog Milana Vranešića, u Šimrakovoj rodnoj župi Svetog Ivana u Grabru nalazi se spomen ploča biskupu i njegovim stradalim svećenicima u ratu.

Milan Radić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

 1. Avatar

  To su mu napravili oni sa 4 osnovne kojima je Beljak digao ploču na glavnom trgu…ljudi ne mogu u miru jesti kremšnite jer ih opominje ploča da su banditi tu….inače članak odličan.

 2. Avatar

  Ko zna možda su i kremšnite OZNAčene. Bolje pripazi drugi put 🙂

 3. Avatar

  Čega se pametan stidi budala se diči…

 4. Avatar

  Bolje ćkomiti i pustiti druge nek misle da si budala nek otvoriti usta i otkloniti sumnju ! 🙂

 5. Avatar

  Imaš svoju mamu pa po njoj opleti tzv.rvoje