Najnovije

Bubica – novi Dom obitelji Šimić

9. kolovoza 2017.
Komentari isključeni
15.410 Pregleda

Prije otprilike godinu dana u Samoboru je, u naselju Sveta Helena, otvoren prvi samoborski “obiteljski” dom za starije i nemoćne osobe. Godinu potom, obitelj Šimić je svoju inicijativu proširila na novi objekt, pa sada, uz onaj u Biankinijevoj 15, otprije nekoliko dana Obiteljski dom Šimić radi i u samoborskom Kolodvorskom naselju, u Ulici kraljice Jelene 19. Ime će mu biti Bubica, u zahvalu glavi obitelji Šimić, suprugu i ocu Damiru, koji je trenutno u vojnoj misiji u Afganistanu. 

-Dušom i srcem smo moja obitelj i ja ušli u taj projekt u koji ulažemo sve svoje vrijeme, znanje i trud – ističe Danijela Šimić dodajući da sada, nakon godinu dana, stečeno znanje polako preusmjerava na sina Darija čija će briga biti ovaj novi objekt. Danijela Šimić posebno naglašava da cijela njezina obitelj “živi” taj posao, provodeći gotovo sve svoje vrijeme s korisnicima. -Neki su s nama od početka, zadovoljni kao i mi i…što da vam kažem… idemo dalje.

-Pokazala se, eto, već nakon godinu dana, potreba za proširenjem kapaciteta – kaže Dario Šimić – pa smo pronašli novu lokaciju za novi dom gdje ćemo zaposliti i novu radnu snagu. -Ovaj drugi dom – dodaje Dario Šimić – radit će na istom principu kao i onaj prvi, u prvom redu s puno ljubavi prema našim bakicama i dedekima koji za nas nisu samo broj već članovi naše šire obitelji. -Uvijek je s njima netko od nas i ne bih se složio s onim što mnogi kažu da je s ljudima najgore raditi, već naprotiv, baš uživam u tome – kaže Dario Šimić.

Obiteljski dom Šimić sada ukupno može u jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe smjestiti 38 osoba starije životne dobi, 18 u ovaj novi te 20 u stari dom. -S obzirom na dvije lokacije u novi ćemo dom smještavati pokretnije osobe jer je i objekt, sam po sebi, drugačije projektiran i ima veliku okućnicu od oko 1300 kvadrata, a u starijem domu će biti teže pokretne i nepokretne osobe – naglašava Danijela Šimić dodajući da princip rada ostaje isti, da cijena uključuje triput tjedno fizioterapeta, frizera i pedikera, te pet obroka dnevno koji podrazumijevaju kvalitetnu domaću hranu koju u Obiteljskom domu Šimić sami pripremaju, zajednički s korisnicima slažu menije i jedu skupa s njima. Danijela Šimić podsjeća i na aktivnosti poput zajedničkih proslava svih rođendana i fašničkih spelancija, a sada pripremaju i zajedničke odlaske na more u predsezoni i posezoni, ali za sljedeću sezonu.

Dom zapošljava višu medicinsku sestru, medicinsku sestru, fizioterapeuta i 8 njegovatelja. Staru uhodanu ekipu podijelili su sada na dvije lokacije, a mlađu polako pridružuju postojećoj kako bi se i korisnici postupno navikavali na nove ljude koji će se o njima brinuti.

Da je tomu doista tako potvrdile su nam i Ružica, koja je tu od rujna prošle godine te Anica i Barica koje su tek nedavno stigle u ovaj obiteljski dom. Ružica kaže da je vrlo zadovoljna bila i u starom domu, a još je zadovoljnija u ovom novom gdje bez problema i bilo kada iz sobe izravno može izići u dvorište, prošetati se i podružiti s drugim vršnjakinjama i vršnjacima te obaviti svoju terapiju koja se sastoji u hodanju. -Pohvalila bih sve zaposlenike, a posebno šeficu Danijelu koja svoju ljubaznost dijeli sa svim štićenicima u domu – kaže Ružica.

Isto mišljenje dijele i Anica i Barica dodajući da ovdje ima i sunca i hlada, pa kako kome paše. -Svatko se može prošetati prema želji, sjesti za stol, prileći, odmoriti se, prostora je puno više, sve je ravno, travnato i ništa nam ne fali – zaključuju Anica i Barica.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.