Moving Youth – mladi zaljubljenici u sport iz Europe od petka u Samoboru!

9. kolovoza 2017.
Komentari isključeni
1.523 Pregleda

U cilju popularizacije sporta u radu s mladima, Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor od petka do 18. kolovoza u našem gradu organizira trening za osobe koje rade s mladima “Moving Youth”. Projekt je međunarodnog karaktera i dio je šireg programa Erasmus Plus, a u Samoboru će okupiti sudionike iz 11 zemalja, rekao nam je Leon Koražija iz Pozitive Samobor:
– Moving Youth je prvi trening u sklopu Erasmus Plus programa kojieg Pozitiva Samobor provodi. Dovodimo osobe koje rade s mladima i učimo ih kako educirati mlade kroz sport i za njih su organizirane praktične i teoretske radionice. Imali smo prethodne partnere s kojima smo surađivali, s njima smo se povezali, ali pošto je u projekt uključen velik broj zemalja morali smo pomoću SALTO Youth platforme tražiti dodatne partnere te su oni kasnije odabirali sudionike koje šalju u ime svoje organizacije. Ukupno će biti 24 sudionika, iz Hrvatske je nas četvero, a iz ostalih zemalja po dvoje. Zemlje sudionice, uz nas kao domaćine su Italija, Francuska, Španjolska, Slovačka, Češka, Rumunjska, Bugarska, Poljska, Latvija i Makedonija. Njihovi predstavnici će u Samoboru provesti tjedan dana i biti će smješteni u Hostel Samobor – rekao nam je Leon Koražija i dodao da financijska potpora dolazi od Europske unije koja financira projekte za obrazovanje mladih te osoba koje rade s mladima te s obzirom da se radi o programu u sklopu Erasmusa Plus
Sama ideja projekta Leonu Koražiji došla je kao prirodni nastavak njegovog djelovanja u Udruzi za održivi razvoj Pozitiva Samobor, ali i kao plod njegovog bavljenja sportom. Cilj je projekta opremiti sudionike s novim metodama i alatima kako koristiti sport u svakodnevnom radu s mladima za razvijanje njihovih kompetencija. U okviru treninga, sudionici će imati prilike iskušati razne praktične aktivnosti kako bi izveli zaključke o utjecaju sporta na razvoj mladih te na temelju istih dizajnirali lokalne aktivnosti koje će implementirati u svojim zajednicama nakon završetka projekta.
– Prvih par dana predviđeno je za međusobno upoznavanje i upoznavanje s Erasmus programom, a nakon toga kreću praktične i teorijske radionice, biti će tu sportovi i to atletika, nogomet i planinarenje, za jutarnje sate su predviđene praktične radionice te će nakon toga polaznici imati osvrt na ono što smo radili, a popodne će se stvarati radionice na temelju naučenog, a što će kasnije provoditi u svojim lokalnim zajednicama. Rezultati ovog projekta biti će na kraju prezentirani u Bunkeru – Centru za mlade te će se nakon toga stvarati i lokalne radionice – objasnio je Leon Koražija.
“Moving youth” još je jedan međunarodni projekt za kojeg se organizatori iz Pozitive Samobor nadaju da će obogatiti lokalnu zajednicu međunarodnom dimenzijom, kao i rezultatima, odnosno novim aktivnostima za mlade koji koriste sport kao temelj svog razvoja.
K.Solenički

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.