Kosci za kosce

7. kolovoza 2017.
Komentari isključeni
1.530 Pregleda

Manifestacijom ”Kosci za kosce” već devetu godinu uzastopno Javna ustanova Zeleni prsten ukazuje na važnost očuvanja livada košanica kao prirodnog staništa ptice kosac. Cilj je očuvanje kosca, jedne od najugroženijih ptica Europe, koja je specifična po tome što se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa, kao i edukacija lokalnog stanovništva o načinu i terminu košnje prilagođenom toj vrsti.

-Očuvanje ptice kosac izravno ovisi o opstanku ruralnih prostora i tradicionalnog stočarenja. Bez ljudi i blaga, livade će dalje zaraštati, a za pticu kosac, koja se svake godine dolazi gnijezditi u naše krajeve, rast će rizik od izumiranja u prirodi. Manifestacijom “Kosci za kosce” Zagrebačka županija i lokalna zajednica u suradnji s medijima nastoje upoznati javnost i nadležne institucije s važnošću poboljšanja uvjeta života na selu kao preduvjeta očuvanja biološke raznolikosti te kulturne i prirodne baštine – istaknula je ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Martina Glasnović.

U Lovačkom domu je održan sastanak suradničkog vijeća za zaštićeno područje Odransko polje -Turopolje kojem je nazočila i zainteresirana javnost. Predstavljeni su rezultati istraživanja ptice kosac u Odranskom polju na području Zagrebačke županije. Ptica kosac je strogo zaštićena vrsta. Jedna je od ciljnih vrsta očuvanja zbog kojih je područje Turopolja i Odranskog polja proglašeno dijelom europske ekološke mreže Natura 2000. Istraživanjem provedenim ove godine zabilježeno je 45 pjevajućih mužjaka, no zabilježeno je daljnje zaraštanje livada i širenja invazivnih vrsta, osobito amorfe. Bez livada košanica pogodnih za gniježđenje, broj kosaca će nastaviti opadati.

Mnoštvo okupljenih, među kojima su bili i načelnik općine Orle Ervin Vujica i izaslanik župana Zagrebačke županije, Vlado Horina, uživali su u prikazu košnje ručnim kosama, hrani koja se nekad nosila koscima kao i u vožnji konjskim zapregama. U neizvjesnom natjecanju u košnji ručnom kosom najviše umijeća i znanja u čistoći otkosa, te brzini i vještini košnje, u ženskoj kategoriji pokazala je Milica Grgac, a u muškoj Josip Margušić.

Manifestaciju “Kosci za kosce” organizirala je Javna Ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s Općinom Orle, KUD-om Veleševec, KUD-om Posavec Dubrovčak Lijevi i Topolje, lovačkim društvom ”Patka” Orle, Plemenitom općinom turopoljskom, Središnjim savezom uzgajivača konja hrvatski posavac i udrugama uzgajivača hrvatskog posavca s područja Zagrebačke županije.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.