Uz zahvalnost slavimo pobjedu i odajemo počast svim hrvatskim braniteljima

5. kolovoza 2017.
Komentari isključeni
1.069 Pregleda

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj na današnji dan kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. godine Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je ta veličanstvena ratna akcija.

Nakon početnog djelovanja snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te topničke pripreme po vojnim ciljevima, hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca, na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade Hrvatske vojske, potpomognute specijalnom postrojbom Ministarstva unutarnjih poslova i hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i velebita u pravcu Knina.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata.

Operacijom Oluja vraćen je u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je, uz Bljesak, bila ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U toj vojno-redarstvenoj akciji sudjelovalo je 200 tisuća hrvatskih vojnika koji su u svega 84 sata oslobodili 10.400 četvornih kilometara okupiranog područja ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja.

U Oluji je ranjeno 1100 branitelja, od toga teže 572, a 528 lakše. Što se tiče “ratnog plijena” Hrvatske vojske on je bio ogroman o čemu svjedoče 54 oklopna vozila, više od 500 raznih motornih vozila i strojeva te 9 zrakoplova.

Čestitamo vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a svim hrvatskim braniteljima njihov dan!

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.