Samoborsko hodočašće u Mariju Bistricu

5. kolovoza 2017.
Komentari isključeni
2.585 Pregleda

Od davnine su župljani Župe svete Anastazije kretali u Hrvatsko zagorje na Porcijunkulu te 3. kolovoza sudjelovali u velikom broju na svojem godišnjem proštenju pred čudotvorni lik Majke Božje Bistričke. Kroničar Petar Berki (1733. – 1798.), kapelan u Mariji Bistrici, spominje “romare” župe Samoborske koji su dolazili u Mariju Bistricu odmah po izlaganju čudotvornog kipa na oltar crkve 1684.godine. I tako stoljećima do danas. Nije se smanjio žar i ljubav Samoboraca prema Majci Božjoj.

Ove godine ostat će zabilježeno da je glavni program hodočašća održan u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima 3. kolovoza, a ne kao dugi niz stoljeća u prijepodnevnim satima. Pješaci, njih oko 190, ušli su u Svetište poslije 9 sati u lijepoj procesiji, pjevajući i moleći, obilazeći glavni oltar u bazilici. Ulazna svečana procesija održana je u 17.30, slijedilo je klanjanje pred Presvetim, misa u crkvi Blaženog Alojzija Stepinca na otvorenom te Put Svjetla na kalvariji i oproštaj u bazilici.

Naši romari na skeli u Medsavama

Na ulaznoj procesiji bilo je više od tisuću župljana starodrevne župe Svete Anastazije. Župljani sve tri župe, Svete Anastazije, Svetog Ivana Krstitelja i Krista Kralja, formirali su procesiju kojoj su svečani ton dali župljani obučeni u narodne nošnje, a posebno djevojke koje su nosile “tronuše”u svojim svečanim narodnim nošnjama prema drevnom običaju. Obišavši glavni oltar, uz pjevanje neizostavne kitice hodočasničke pjesme: “Nas je otpravila, Tebe je pozdravila, sveta Anastazija, Majko Božja Bistrička!” Župljani su ostali u bazilici, pred Presvetim oltarskim Sakramentom, a meditaciju i molitvu je predvodio prečasni Domagoj Matošević, rektor Svetišta. Rektor je i propovijedao na misi koju je u koncelebraciji više svećenika predvodio prečasni Davor Štuljan, župnik župe Svete Anastazije. Rektor Matošević približio je okupljenima nekoliko odlika Majke Božje i pozvao sve prisutna na nasljedovanje Marije u svakodnevnom životu. Pjesmu tijekom mise predvodio je zbor župe Svete Anastazije.

Nakon kraćeg odmora slijedila je pobožnost križnog puta na kalvariji na kojoj je bilo oko 1500 hodočasnika s upaljenim svijećama. Vjernici su čitali razmatranje križnog puta po Djelima milosrđa kojeg je pripremio Radovan Librić, vjeroučitelj.

Završetak hodočašća bio je s procesijom i oproštajem u bazilici pred čudotvornim likom Majke Božje, a povratak u Samobor u prvim minutama 4. kolovoza.

Ovo hodočašće, sada pomaknuto na kasne poslijepodnevne i večernje sate 3. kolovoza, važno je događanje kroz godinu u liturgijskom životu župljana starodrevne župe Svete Anastazije, a da je tomu tako pokazuje da su, unatoč velikoj vrućini, u programu hodočašća sudjelovale sve generacije Samoboraca i to u velikom broju. Možda jedino nedostaju organizirane skupine vjernika koje bi sudjelovale u svojim kostimima, nošnjama i odjelima, pa bi tako ovo proštenje učinili još svečanijim.

Radovan Librić

ZAHVALNA ZAVRŠNA PROCESIJA U SAMOBORU

Završna zahvalna procesija samoborskog vjerničkog puka Bistričkoj Gospi, uz odavanje počasti hrvatskim braniteljima u povodu njihova dana, odvijat će se danas, u subotu, 5. kolovoza u našem gradu. Sudionici procesije okupit će se u 18 sati nedaleko od kružnog prometnog toka kod samoborskog doma zdravlja i Kompareovom ulicom, preko Trga Matice hrvatske i Kleščićeve ulice, uputiti se do Parka domovinske zahvalnosti. Tamo će koncelebriranu svetu misu predvoditi nekadašnji župnik i dekan samoborski, koji je danas na istoj službi u Svetom Ivanu Zelini, prečasni Vlado Bogdan.

U katoličkom kalendaru danas je i Gospa Snježna, spomen na dan kada je u Rimu usred ljeta pao snijeg, što je potaknulo papu da sagradi prvu marijansku baziliku, čuvenu Svetu Mariju Veliku. Za Hrvate je posebno zanimljivo to što je ispod glavnog oltara bazilike pokopan najveći svetac rođen na hrvatskim prostorima i jedan od najslavnijih crkvenih otaca, sveti Jeronim.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.