Ponos i ushit za novo zajedništvo

5. kolovoza 2017.
Komentari isključeni
1.452 Pregleda

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja i u Svetoj Nedelji je jučer kasno poslijepodne organizirano odavanje počasti hrvatskim braniteljima. Program ispred drvenog križa na gradskom svetonedeljskom groblju obilježilo je polaganje vijenaca i cvijeća te paljenje svijeća kao i govori predsjednika Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Svete Nedelje Mladena Cindrića i gradonačelnika Darija Zurovca.

Brojna su gradska i braniteljska izaslanstva, predstavnici raznih svetonedeljskih udruga i političkih stranaka te pojedinci sudjelovali u ovoj svečanosti. Mladen Cindrić je okupljene podsjetio na veličanstvenost vojno-redarstvene akcije Oluja, strateške ratne operacije koje su joj prethodile i njezin značaj za Domovinski rat. -Oluja je jedan od glavnih simbola Domovinskog rata, a prvi dan te akcije ostao je zapisan kao jedan od najkrvavijih dana za Hrvatsku vojsku u cijelom Domovinskom ratu – rekao je Cindrić i dodao: Tog dana, u žestokim borbama za probijanje prvih srpskih linija, život je izgubio 121 hrvatski vojnik. -Iako Olujom nije oslobođena cijela zemlja, ova ratna akcija računa se kao kraj rata u Hrvatskoj – naglasio je Mladen Cindrić dodavši da je oslobađanje Knina, središta srpske pobune u Hrvatskoj, bio najvažniji strateško-politički i vojni cilj ne samo Oluje, već i cijelog Domovinskog rata. -Akcijom Oluja Hrvatska vojska ostvarila je sve zacrtane ciljeve u koje nitko, osim nas, hrvatskih branitelja, nije vjerovao, a nakon Oluje vratili smo se svojim kućama i obiteljima te na gradske trgove koji su bili pretijesni za sve one koji su željeli dočekati pobjednike – istaknuo je Cindrić i zaključio: “Ponos, ushit, zajedništvo, osmijeh i suze radosti nikad nisu bili veći, dublji i iskreniji i veći nego tih dana nakon kojih ništa više neće biti isto.”

Dario Zurovec je naglasio da je među hrvatskim vojnicima bilo i starih i mladih, a u Svetoj Nedelji živi i jedan od najstarijih živućih pripadnika Hrvatskih oružanih snaga, Zvonimir Čačković, koji se u kasnijoj životnoj dobio upustio u Domovinski rat s puno hrabrosti za koju su ga njegovi prijatelji i suborci jučer nagradili malom plaketom Nagrade Grada Samobora za životno djelo, koju je prije nekoliko godina primila 151. samoborska brigada.

Čestitavši svima praznik, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec pozvao je okupljene da istaknu danas, na praznik, hrvatske zastave te potaknu sve druge da to isto učine.

U programu ove svečanosti sudjelovala je i Svetonedeljska počasna garda, a u glazbenom dijelu Vokalni ansambl Domenike.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.