Spaljivati samo u suradnji s vatrogascima!

4. kolovoza 2017.
Komentari isključeni
1.577 Pregleda

Izuzetno visoke temperature koje nas prate u posljednje vrijeme plodno su tlo za požare otvorenih prostora, ali i za štete koje može uzrokovati nagla promjena vremena u obliku lokalnih oluja. Srećom, na samoborskom području za sada nisu zabilježene vatrogasne intervencije većeg obuhvata, ali to ne znači da naši vatrogasci konstantno nemaju pune ruke posla, pojasnio nam je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mladen Žitković. Statistika pokazuje da je JVP Samobor ove godine već intervenirala 138 puta od čega se u 65 slučajeva radilo o požarima. U zadnjih par tjedana bilo je nekoliko tehničkih intervencija nakon prometnih nezgoda i ispumpavanja vode iz podruma uslijed obilnijih kiša te nekoliko manjih požara otvorenog prostora.
– Zbog ovih visokih temperatura ljudi zanemare mjere predostrožnosti i zabrane koje vrijede što se tiče paljenja vatre na otvorenom i idu spaljivati biljnji otpad i čistiti svoje njive. To se sada ne preporuča nego je u ovo vrijeme dobro to sve počistiti, staviti na jednu hrpu i malo pričekati ako postoji potreba spaljivanja i onda u suradnji s vatrogascima to napraviti kad budu temperature malo niže – upozorava zapovjednik Žitković.
Nedavni požari u Dalmaciji bili su prilika testirati sustav suradnje s kontinentalnim vatrogasnim snagama pa je tako i dio vatrogasaca s područja Zagreba i Zagrebačke županije poslan na morska požarišta. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Samobor Mladen Žitković potvrdio nam je da su naše snage spremne za izvanredne dislokacije do kojih dolazi temeljem zapovjedi glavnog državnog zapovjednika županijskim razinama koje potom određuju tko ide na koji teren. No, do tada su samoborski vatrogasci uključeni u program redovne dislokacije
– Naši vatrogasci su određeni na redovnu dislokaciju na otok Vis. Jedan naš profesionalni vatrogasac je osposobljen za gašenje požara na Jadranu i desantiranje helikopterom i pripadnik je državnih intervencijskih postrojbi koje se svake godine psihofizički pripremaju i osoposobljavaju za takve požare na Jadranu. On je upućen na dislokaciju na otok Vis zajedno s dobovoljnim i profesionalnim vatrogascima iz Zagrebačke županije, gdje će provesti 15 dana, nakon čega slijedi smjena i na dislokaciju odlazi drugi vatrogasac – objasnio je zapovjednik JVP Samobor Mladen Žitković.
K.Solenički

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentara

  1. Avatar

    Dezerterska gradska vlast, dezerterski mediji, vatrogasni saboteri, Hrvatska gori a Samobor sa najnovijom opremom i vozilima nigdje ne izlazi.Sotoni trebaju izgovori….Sv.Nedelja i Jaska idu na požarišta dragovoljno….Tucaković sdp-ov kadar koji ne zna što je bura i šuma…jaro od “nestaška stevice” iz čađavice kod Bijeljine, koji je “podgrejavo” konzervu na Marijanu…