Oluja kao konačni dokaz moralne i vojne nadmoći nad agresorom

4. kolovoza 2017.
Komentari isključeni
1.727 Pregleda

Državni praznik, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, 5. kolovoza, obilježen je jutros odavanjem počasti poginulim samoborskim braniteljima u Parku domovinske zahvalnosti. Marijan Telišman i Rudolf Jedvaj u ime samoborske Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata te zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković prigodnim su se govorima prisjetili jedne od najsjajnijih stranica hrvatske povijesti kao i žrtava koje smo podnijeli u vrijeme Domovinskog rata.

– 151. samoborska brigada je u Oluji kao vihor prohujala Kostajnicom, Glinom, Dvorom i ostalim mjestima, a iza nas je ostala slobodna Hrvatska. Samoborski dečki učinili su mnogo toga za našu Hrvatsku i hvala im na tome, a hvala i redarstvenim snagama, našoj policiji koja je svoju mladost ostavila na okupiranoj zemlji Kostajnice i Dvora. Ti dečki su bili naš Krist na križu, naši mučenici i to nam je dalo snagu, vjeru i hrabrost vratiti Hrvate na hrvatsko ognjište i naše dečke na njihove grobove. Neka se zauvijek vijri hrvatski stijeg! 151. brigada časno je izvršila svoju povjesnu i vojnu zadaću i zbog toga je zaslužila onakav trijumfalni doček u Samoboru, u ponedjeljak, 14. kolovoza 1995., kako nije dočekana ni jedna brigada hrvatske vojske i još jednom hvala građanima na tom dočeku. Pobjeda u Oluji bila je melem za sve hrvatske rane dobivene u Domovinskom ratu. Oluja je bila konačan dokaz vojne i mroalne nadmoći nad agresorom s istoka, kruna svih napora da se izbori slobodna i neovisna država Hrvatska i slome oni koji su je sustavno nastojali uništavati još od 1918. godine. U toj stoljetnoj bitci hrvatskog naroda za slobodu, časna samoborska 151. brigada izvršila je sve svoje zadatke čime je zaslužila postati trajni ponos svoga kraja, ali i cijele Hrvatske – rekao je Jedvaj.

Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković također je izrazila zahvalnost svim braniteljima i obiteljima poginulih branitelja.
– S osobitom zahvalnošću i poštovanjem prisjećamo se svih sudionika Domovinskog rata, a osobito onih koji su nas zadužili žrtvom svog života i time postavili temelje izgradnje Hrvatske kao demokratske i slobodne zemlje. Sretni smo što značaj Oluje više nije osporavan od strane međunarodne zajednice već je ona prihvaćena kao simbol pobjede u Domovinskom ratu, simbol slobode i mira. Hrabre junake koji su Domovini podarili svoj život više na žalost ne možemo vratiti, ali njihova imena zavijek će ostati urezana u našim mislima, srcima, u ovom spomeniku. Zato je naša zadaća pobrinuti se da njihova slava živi vječno, da se snaga njihovih imena prenosi na nove generacije koje će i nakon nas naći načina da im odaju počast i iskreno zahvale za mir, slobodu, istinu i pobjedu. Za Domovinu – rekla je Sanja Horvat Iveković.

Potom su gradski dužnosnici Samobora i Svete Nedelje, predstavnici Policije, Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, roditelji i rodbina poginulih, predstavnici drugih samoborskih institucija, ustanova, političkih stranaka i udruga te građani položili vijence i zapalili svijeće kod spomenika palim braniteljima, a još jednom su i pročitana imena naših poginulih heroja. Pridognu molitvu predvodio je samoborski kapelan Josip Čulig, a za sutra je predviđena i svečana misa zahvalnica nakon bistričke procesije, u 18 sati u Parku domovinske zahvalnosti.
K.Solenički

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentara

  1. Avatar

    Druga Gradonačelnuka nigdi, tim samo pokazuje svoj prijezir prema samoborskim herojima,….djecu branitelja njegova sekta progoni i šikanira, nema šanse nijedno dijete zaposliti se ako nisu jugosrpskog svjetonazora…vrhunac perverzije je govorancija Arkanovog trenera poginulom hrvatskom mučeniku…