Sklopljena nova izviđačka prijateljstva

3. kolovoza 2017.
Komentari isključeni
1.435 Pregleda

“Deset izviđačkih čuda” naziv je 10. Smotre Saveza izviđača Hrvatske koja se odvijala u Kamanju u Karlovačkoj županiji. Otvorena je početkom prošloga tjedna postrojavanjem izviđača iz cijele Hrvatske i nekoliko europskih država, a među njima je bila i poveća skupina Odreda izviđača Samobor koja se jučer vratila u svoj grad. Voditelj Odreda Stjepan Kralj, još pod dojmom Smotre, opisao nam je kako je to izgledalo na samoj lokaciji.
– Iz cijele Hrvatske bilo je oko 1200 izviđača, a bilo je tu i gostiju iz drugih zemalja: Francuske, Izraela, Belgije, Makedonije… Bio je to interesantan prizor za sve koji su prolazili uz Kupu jer je na svakih nekoliko stotina metara bio neki kamp, logorske vatre u večernjim satima, pjesma kroz cijelo Kamanje uz rijeku Kupu – rekao nam je Kralj.
Na programu Smotre bili su orijentacija i preživljavanje u prirodi, prva pomoć, razne igre i brojne druge aktivnosti u kojima su se odlično snašli i Samoborci.
– Smotra je bila organizirana na bazi Saveza izviđača Hrvatske koji je organizirao radionice i aktivnosti. One su bile podijeljene po dobnim skupinama: mlađi poletarci su imali razne igre i natjecanja, dok su stariji izviđači imali npr. penjanje po stijeni, zahtjevnije šetnje, izradu splava i bili su uključeni u rad zajednice kroz čišćenje rijeke i obnovu ograde groblja. Nas Samoboraca je ukupno bilo 12 i to uglavnom izviđača. To nam je prva Smotra na kojoj smo bili, bilo nam je jako dobro i nadamo se da ćemo se za četiri godine ponovno svi zajedno vidjeti na slijedećoj smotri – kaže Kralj.
Sklopljena su tu i brojna domaća i međunarodna prijateljstva jer se svake noći družilo u drugom krugu, sa izviđačima iz Slavonije se plesalo i pjevalo pa se prešlo u Francuski krug i tamo se nastavilo druženje. Za sve sudionike bila je to nova “škola života” jer je i cilj skautske organizacije stjecanje dobre socijalizacije i međusobnog uvažavanja. Naučene vještine preživljavanja u prirodi, signalizacije, vezanja čvorova i ostalih vještina kojih se ne bi postidio niti Bear Grylls, samoborski izviđači srećom nisu morali isprobati u realnim okolnostima jer su ih mimoišle oluje, a i vrućine su se lakše podnosile uz rijeku Kupu.
Nakon 10. Smotre saveza izviđača Hrvatske pred samoborskim izviđačima je nekoliko dana ljetnog odmora, a nakon toga kreće se u nove aktivnosti, odnosno u pripremu Susreta poletaraca u Samoboru.
K.Solenički

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.