Tamburaška večer u atriju dvorca Kerestinec

29. srpnja 2017.
Komentari isključeni
2.319 Pregleda

Svetonedeljčani su sinoć imali prigodu naći se u društvu svojih tamburaša, gradskog tamburaškog orkestra, koji je još jedan promotivni nastup imao u atriju dvorca Erdödy u Kerestincu. Odaziv na ovaj koncert bio je i više nego dobar što je samo pokazatelj da nisu baš svi usred ljeta na moru. Orkestar djeluje pod umjetničkim vodstvom Dražena Šoića, a čine ga svirači iz većine svetonedeljskih gradskih naselja. U njemu, uz ostale, bisernicu svira mlada i iznimno talentirana ovogodišnja hrvatska oskarovka znanja, 11-godišnja Petra Stanec.

Gradski tamburaški orketstar Svete Nedelje za svoj nastup odabrao je neke od najpoznatijih domaćih i stranih uspješnica obrađenih za tamburu, a u tome ih je slijedila i Tamburaška sekcija Kulturno-umjetničkog društva Kerestinec, s Markom Blaškovićem na bisernici i vokalnim solistom Krešom Maračićem, koja je publici podarila repertoar sastavljen od spleta narodnih, starogradskih i zabavnih melodija.

Sve to skupa bila je najava vraćanja korijenima u njegovanju tamburaške glazbe u Kerestincu, jer će sadašnji KUD, kako je najavio njegov predsjednik, a ujedno i čelni čovjek Zajednice kulturno-umjetničkih udruga grada Svete Nedelje Robert Maračić, ponovno postati Tamburaško društvo Kerestinec. KUD je osnovan 1932. godine kao seljački pjevački zbor, a od 1934. u njemu djeluje tamburaški orkestar.

Sviračima se, na zadovoljstvo publike, u glazbenim blokovima pridružila i vokalna solistica Đurđica Pleše Vujica. Brojni morski i kontinentalni hrvatski hitovi bili su dobar mamac i za ples na koji je okupljene potaknula voditeljica programa Petra Habdelić. A svoje zadovoljstvo tamburašima nisu krili ni gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, njegova zamjenica Marija Hršak, potpredsjednik Gradskog vijeća Gabrijel Deak i tajnica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Branka Beljak.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.