Interaktivno “čeprkanje” po znanosti

29. srpnja 2017.
Komentari isključeni
1.641 Pregleda

Mali samoborski znanstvenici napokon su dočekali i taj dan, prezentacije svog znanja stečenog u ovome tjednu na sedmoj po redu Ljetnoj tvornici znanosti, održanoj u organizaciji istoimene udruge u Osnovnoj školi Samobor. U nju je danas zakoračilo i puno znatiželjnih roditelja, pa je teško bilo prosuditi čije je uzbuđenje bilo veće, njih ili njihove nadarene djece.

Popularno-znanstvene radionice za djecu i mlade sastojale su se ove godine iz kemije, programiranja, robotike i radioaktivnosti, trajale su 7 dana, a obuhvatile su 35 polaznika, od drugog osnovne do drugog razreda srednje škole, s kojima su njihovi mentori eksperimentirali i istraživali što se sve krije unutar tih znanstvenih disciplina. Mnogima od polaznika bio je to prvi susret sa znanošću, a pod tim se pojmom u Ljetnoj tvornici znanosti misli na cijeli znanstveni proces dolaženja do novih otkrića, a ne samo na informacije koje je do sada znanost otkrila. Većina djece i mladih već se prijašnjih godina bila susrela s ovakvim radionicama u kojima se rješavaju znanstvena pitanja, od njihovog osmišljavanja, preko prikupljanja podataka, pa do samostalnog i interaktivnog istraživanja, analiziranja i donošenja konačnih zaključaka. Tako se u njih stvara i pozitivan stav o znanosti te otkriva imaju li potencijalne aspiracije prema tome da se jednog dana i bave znanošću. Ujedno se može reći da je edukacija obostrana jer se uz polaznike educiraju i već potvrđeni znanstvenici i studenti-mentori koji se školuju za neko zanimanje u znanosti. Kroz projekt se gradi i mreža ljudi koji se bave popularizacijom znanosti.

Njihov rad ove je godine zabilježila i Filmska autorska grupa Enthusia Planck iz Samobora s kojom je Ljetna tvornica znanosti sklopila suradnju, pa će i trajan filmski zapis, koji se mogao pogledati tijekom prezentacije, svjedočiti o tome kakva su sve znanstvena čuda moguća kad se slože male i velike ruke i umovi.

Zajedno s roditeljima, zakoračili smo u školske učionice i uvjerili se u to kako se u malo dana može puno toga naučiti, na djeci prikladan i zabavan način, pa smo provjerili što se radilo i kako će se stečene vještine koje su mali Samoborci svladali u Ljetnoj tvornici znanosti, primjenjivati u njihovom školovanju i životu.

Najprije smo zavirili u radionicu u kojoj se nešto kuhalo:

Živo je bilo i među programerima. Poslušajte kakvim:

A nakon cura, red je da čujemo i dečke:

I za kraj, organizator i koordinator ovog projekta, Sunčan Stilinović:

 

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.