Najnovije
“Vrijeme za nas” (19. veljače 2020. 15:14)
U planine jer tamo nema zime (19. veljače 2020. 14:24)
O aktualnostima u Svetoj Nedelji (19. veljače 2020. 12:59)
Završene prijave za Srakotrk! (19. veljače 2020. 11:13)
Isključenja struje 19., 20. i 21. veljače (18. veljače 2020. 15:29)
Mario Vavro u vrhu streličarske elite (18. veljače 2020. 11:17)
Kay Boo Too za Fašnik u Bunkeru (17. veljače 2020. 16:00)

Detalj s koncerta Camerate Cantilly u Metkoviću (foto: metkovic.hr)

Camerata Cantilly oduševila Metković!

28. srpnja 2017.
Komentari isključeni
761 Pregleda

Samoborski puhački ansambl Camerata Cantilly održao je u nedjelju 23. srpnja, u sklopu Metkovskoga ljeta, izvrstan koncert u Galeriji GKS-a Metković.

Nakon što ih je predstavio ravnatelj Ustanove za kulturu i sport u Metkoviću Milan Kapović, Samoborci su koncert započeli kao sekstet s dvije oboistice (Vittoria Palumbo i Katarina Grubić), dva rogista (Miro Markuš i Zoran Katić ) i dva fagotista (Aleksandar Čolić i Vasko Lukas). Već od prvih zvukova Divertimenta u G-duru Josepha Haydna bilo je jasno da će večer biti vrlo zanimljiva.

Nakon Haydna glazbenicima se pridružila kontrabasistica Helena Babić te klarinetisti Bruno Philipp i Mihael Paar, koji je ujedno i umjetnički voditelj ansambla. Paar se obratio publici, objasnivši da uvođenjem dvaju klarineta i kontrabasa zvuk orkestra postaje još moćniji, što se i pokazalo već pri izvođenju uvertire iz djela The Yeomen of the Guard Arthura Sullivana, posvećena tjelesnoj straži britanske kraljice.

Sviračka raskoš ansambla osjetila se za izvođenja Partite za puhače u Es-duru, Op. 71 Franza Krommera, za kojega je rečeno da je u svoje vrijeme bio popularniji od Beethovena.
Drugi dio koncerta bio je u plesnom ritmu. Publika je mogla čuti Slavenske plesove br. 8. i br. 1 Antonína Dvořáka te Mađarski ples br. 7 u F-duru Johannesa Brahmsa. Sve ih je za izvođenje priredio Patrick Clements, što je Paar posebno istaknuo.

Naravno, veliki je pljesak na kraju tražio i dodatke. Prvi je bio Giovinette che fate all’amore iz Mozartova Don Giovannia, a drugi ponovno Dvořákov Slavenski ples br. 1 u B-duru, u skraćenoj izvedbi.

“Možemo slobodno reći da smo imali sreću ugostiti ansambl kao što je Camerata Cantilly, jedini takav u Hrvatskoj, pa mogu žaliti svi oni koji su mislili doći na koncert i u zadnji čas odustali”, kazali su organizatori.

Voditelj Ansambla Mihael Paar zahvalio na potpori Ministarstvu kulture RH, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Metkoviću, koji su omogućili održavanje ovog koncerta.
(tekst i foto preuzeti s portala metkovic.hr- autor: I. Puljan)

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.