Sveta Nedelja kupuje zemljište za dogradnju vrtića

27. srpnja 2017.
Komentari isključeni
1.244 Pregleda

Svetonedeljski vijećnici jučer su jednoglasno izglasali prve ovogodišnje izmjene i dopune gradskog proračuna kojima je on uvećan za 465 tisuća kuna ne bi li se time moglo kupiti zemljište pokraj sadašnjeg Dječjeg vrtića Slavuj u Strmcu i na njemu proširiti postojeći vrtić. Riječ je o parkiralištu koje će biti otkupljeno na sudskoj dražbi od postojećeg vlasnika, tvrtke DORF, koja je u stečaju. -Naši su vrtićki kapaciteti postali premali i nužno nam je njihovo povećanje jer je za sljedeću pedagošku godinu 99-ero djece ostalo neupisano – rekao je na sjednici Vijeća gradonačelnik Dario Zurovec apelirajući na sve vijećnike da prihvate ovaj mini rebalans proračuna kako bi se što prije krenulo u izgradnju novog vrtića. Ujedno je onima koji su prekinuli svoj godišnji odmor zahvalio na dolasku na ovu ljetnu sjednicu.

Pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Svete Nedelje, Biserka Delač, objasnila je da se time zapravo mijenja samo jedna stavka u proračunu, a njegov ozbiljniji rebalans najavila za kraj ljeta ili početak jeseni. Ova sredstva bit će osigurana – rekla je Delač – s pozicije tekućih pomoći iz državnog proračuna. Podsjetila je vijećnike da je Grad poreznom reformom koja je na snagu stupila početkom godine, do 30. lipnja ove godine izgubio oko 6 i pol milijuna kuna svojih prihoda od poreza na dohodak, ali mu je tzv. kompenzacijskim mjerama s državne razine doznačeno oko 7 milijuna kuna što će biti usmjereno na kupnju zemljišta za vrtić. Tako sada svetonedeljski proračun, umjesto dosadašnjih 104,9 milijuna kuna, “teži” 105,3 milijuna kuna.

Uime opozicijskog HDZ-a Damir Halužan je izrazio zadovoljstvo time što je aktualna vlast prihvatila inicijativu prijašnje gradske uprave da se ovaj problem riješi baš na ovakav način. Riječ je o 5405 četvornih metara zemljišta, koje će Grad Sveta Nedelja dražbenim postupkom kupiti za 86 kuna po kvadratu što je ispod svake tržišne cijene.

IZDAŠNIJE NAGRADE ZA UČENIČKU IZVRSNOST

Damir Halužan je predložio da se ovim rebalansom osiguraju i dodatna sredstva za nadarene svetonedeljske učenike, koje je gradsko vodstvo nedavno primilo u Vijećnici te da se njihova izvrsnost umjesto sa sramotnih 100 kuna po učeniku – kako je u Aktualnom satu sjednice rekao HDZ-ov vijećnik Marijan Vojvodić – nagradi većim iznosom, jer si to ovaj Grad sigurno može priuštiti. Halužan je predložio i način te isplate u novcu ili u kupnji tableta, odnosno nečeg sličnog što će djeci biti poticaj da i dalje budu vrijedni, a drugim njihovim vršnjacima da slijede njihov primjer u učenju. Gradonačelnik Zurovec je, uz obrazloženje da ovaj put nije bilo načina za višu isplatu, podružao ideju, a Biserka Delač predložila da to bude predmet jesenskog rebalansa i da se odrede različite visine gradskih nagrada za pojedince s obzirom na veličinu uspjeha svakog učenika.

(NE)DEMOKRATSKI O IZBORU ODBORA ZA FINANCIJE I PRORAČUN!?

Najviše rasprave na jučerašnjem zasjedanju svetonedeljskih vijećnika izazvalo je imenovanje članova Odbora za financije i proračun Gradskog vijeća što je prethodilo odlučivanju o rebalansu. HDZ-ov Damir Halužan ponovno je prigovorio aktualnoj vlasti na opstruiranju HDZ-a kao najbrojnije političke opcije po zastupljenosti u Vijeću koja, kako on smatra, prema dobroj demokratskoj praksi zaslužuje bar jedno mjestu u sastavu tog, a i svakog drugog odbora. HDZ-ov prijedlog da to u Odboru za financije i proračun bude upravo Halužan nije prihvaćen jer je bio nepotpun, odnosno sastojao se od predlaganja samo jednog člana, a ne i cijelog Odbora, pa je s 10 glasova “za” prošao prijedlog da u Odbor uđu Marko Kresonja (SDP) kao predsjednik i Gabrijel Deak (Zurovčeva lista) kao član iz redova “vladajućih” te “oporbenjak” Božidar Jedvaj kao član s liste Stranke rada i solidarnosti. -Ponovno ste pali na testu demokracije – zaključio je nakon polusatnog polemiziranja među vijećnicima Damir Halužan, a gradonačelnik Dario Zurovec ustvrdio da su za dijalog potrebne dvije strane, da oporbeni prijedlozi nisu ništa manje vrijedni od drugih, ali da moraju biti pravovaljani te najavio bolju komunikaciju s gradskim vijećnicima jer, kako je rekao, svi živimo u istom gradu i suočavamo se s istim problemima.

AKTUALNE KOMUNALIJE

Aktualni sat jučerašnjeg zasjedanja Gradskog vijeća Svete Nedelje potrajao je 40-ak minuta i obilježila su ga pitanja komunalne tematike.

Mario Čižmešija (SDP) pitao je jesu li razgovori sa županom Kožićem nakon prvog izbornog kruga bili samo predizborni ili se s njegove strane može očekivati potpora Svetoj Nedelji na obnovi županijskih prometnica. Prenio je i inicijativu roditelja djece koja polaze Područnu školu u Kerestincu da se tamo otvori produženi boravak. Gradonačelnik Dario Zurovec odgovorio je da su uspostavljeni kontakti sa Županijskom upravom za ceste s kojom je dogovoreno da će oni svoje prometnice asfaltirati kad iz Grad Sveta Nedelja pripremi za to, pa će se uskoro raditi na dijelu Svetonedeljske ceste od vrtića do Brezja, na Rakitskoj cesti i dijelu Sigeta. -Produženi boravak djece u kerestinečkoj školi trebao bi zaživjeti s početkom nove školske godine – rekao je Zurovec.

Božidar Jedvaj (Stranka rada i solidarnosti) zatražio je sanaciju dijela Ulice Franje Tuđmana od Podsuseda prema Svetoj Nedelji, koja je, kako je rekao, ruglo grada, te temeljitu obnovu Ulice braće Ribar, koja se pretvara u fontane kad pada kiša. -U Ulici Franje Tuđmana radit će se na potezu od budućeg rotora do Hoto vila, a u Ulici braće Ribar počelo je iskolčavanje trase do trafo stanice – rekao je Dario Zurovec.

Vijećnik Marijan Vojvodić (HDZ) pitao je kada će biti nastavljeni radovi na društvenom domu u Novakima te u Ulici Vojvodići. Za dom u Novakima vijećnik će dobiti pisani odgovor, a za Ulicu Vojvodići od gradonačelnika je doznao da je projekt za nju naručen, a u rekonstrukciju će sljedeće godine.

Još jedan HDZ-ov vijećnik, Goran Kanižaj, ukazao je na dotrajalu vodovodnu mrežu u Kerestincu koja prolazi privatnim parcelama i vapi za zamjenom, založio se za asfaltiranje odvojaka Širanovićeve ulice te pitao prema kojim su to kriterijima nogometaši Sloge iz Brezja dobili više novca iz proračuna od nogometaša TOP-a iz Kerestinca. Dario Zurovec je upozorio da se pri rješavanju ovih komunalnih problema vodi računa o tome da se najprije ne asfaltira, pa potom prekopava cesta, rekao da se zamjena vodoopskrbnog sustava obavlja u dogovoru s Vodoopskrbom i odvodnjom, a za Širanovićeve odvojke smatra da bi se možda rebalansom proračuna mogli riješiti i ove godine. -Osobno ću posjetiti svaku sportsku udrugu jer me najviše brine potrošnja gradskog novca u nekim klubovima, a za pitanje njihove konkretne raspodjele treba kontaktirati Sportsku zajednicu grada – rekao je gradonačelnik.

Vijećnika Ivicu Vojvodića (Nezavisna lista Darija Zurovca) zanimalo je što je s planom uređenja parkova u Novakima i Orešju, pa je saznao da je uz te, bude li dovoljno novca, predviđeno i uređenje parkova u Maloj Gorici i Rakitju.

Marko Kresonja (SDP) zatražio je postavljanje stupića i označavanje parkirališnih mjesta u zoni kružnog prometnog toka u Rakitju te prenio nezadovoljstvo građana kvalitetom i voznim redom autobusnih koncesionara. Dario Zurovec je zatražio pisani zahtjev za postavljanje stupića i najavio skori sastanak s koncesionarima javnog prijevoza na području Grada Svete Nedelje.

Vijećnik Dragutin Vinovrški Pentek (HSS) ukazao je na opasnost za pješake na suženom nogostupu u Harambašićevoj ulici u Strmcu, pa će gradonačelnik i njegove stručne službe, zajedno s vijećnikom, obići tu lokaciju da vide mogućnost rješavanja problema.

-Kada se može očekivati početak radova na rotoru na silasku s autoceste – pitao je Damir Halužan (HDZ) i pozvao gradonačelnika da obiđe radove na najvećoj komunalnoj investiciji u gradu, vrijednoj 48 milijuna kuna, izgradnji nasipa u Strmcu. -Kad smo preuzeli vlast zatekli smo neriješene imovinsko-pravne odnose na tom raskrižju, pa Hrvatske autoceste imaju u vidu i neke preinake investicije – odgovorio je gradonačelnik Dario Zurovec i najavio otvaranje gradilišta za novi rotor u ljeto sljedeće godine kad je frekvencija prometa najmanja.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.