Prva Frendovska klupa u Samoboru

27. srpnja 2017.
Komentari isključeni
1.528 Pregleda

U dječjem parku pokraj Glazbene škole Ferdo Livadić, danas je, zahvaljujući samoborskom Komunalcu, postavljena Frendovska klupa. Frendovska je klupa predstavljena Samoborcima u sklopu projekta Ljeto u Samoboru 2017., u suradnji s Laboratorijem zabave.

Riječ je o humanitarnom projektu osmišljenom s ciljem prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja, poticanja inkluzije, sklapanja novih i njegovanja starih prijateljstava među djecom vrtićke i osnovnoškolske dobi. Originalno je nastao u SAD-u, a njegov je začetnik upravo dijete. Sedmogodišnji Christian je uz pomoć roditelja, učitelja i prijatelja pokrenuo inicijativu da njihovo školsko dvorište dobije klupu prijateljstva – oslikanu, uređenu i dobro pozicioniru klupu na koju može sjesti svako dijete koje želi naći novog prijatelja, pokrenuti novu igru ili se uključiti u druženje.

Najveće poruke često su skrivene u malim, jednostavnim stvarima, kao što je primjerice sjedanje na klupu. Jer, na Frendovskoj se klupi ne stvara samo novo prijateljstvo, nova igra ili novo druženje, već kroz njih na djecu prenosi važna i snažna poruka o empatiji, poštovanju drugih, inkluziji i društvenoj odgovornosti.

Još jedna takva klupa u Samoboru bit će postavljena krajem kolovoza.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

 1. Avatar

  Zašto nije nazvana Prijateljska klupa, po lijepoj hrvatskoj riči…Apatridi i ostali ljubitelji tuđinskog prkna svoje komplekse liječite drugdje i shodno time potražite svoju sreću izvan Hrvatske

 2. Avatar

  Mislim da je razlog jer Samobor pokušava (i ide mu dobro) biti turistička destinacija. Frend je razumljivo dosta velikom broju turista. Treba još sličnih točaka za slikavanje i obilaženje. Neko licitarsko srce za slikanje sa natpisom Welcome to Samobor npr :), kakav zanimljivi spomenik u Gradni ili uz nju…

 3. Avatar

  Tuđinska rič tuđinski duh a to je najobičnije ropstvo….godinama sam tri put mjesečno putovao u Paris, pa sam učio francuski i njihovu kulturu,…apatridi su u vakumu, krmača juga krepala pa su obezglavljeni…turizam cvjeta gdje se nudi autohtono i tradicionalno, hamburgere i coca colu nitko baš ne zahtijeva, tisuće turista odbijeno sa Žumberka glede katastrofalne ceste…a i prisutan je i pad prodaje kremšnita zbog “masovnog” odaziva vatrogasaca iz Samobora

 4. Avatar

  To si putovao kao egzekutor Udbe?

 5. Avatar

  Znači vozači Samoborčeka za Lurd su egzekutori, reče drug kodnog imena valter…

 6. Avatar

  Jel teško podnosiš obljetnicu Oluje i što su ti braća i jučer popušila u vaterpolu….

 7. Avatar

  Hoćem vaterpolo klub u Samoboru, dosta nam je bridža,snobova i snobulja i primanje mita iz čateža….ako može a hvala Bogu da može Vukovar, može i Samobor izgraditi novi bazen.

 8. Avatar

  Zenga ti Lurda nisi vidio. Išao si preko Pariza za Lurd? Nije li lakše ići preko Italije, Azurnom obalom pa onda u Pirineje? A jedini ko je pušio jučer je tvoja stara. Kad skine zubalo baš meko puši… I nemoj samo ti o Oluji, slobodno reci di si bio u istoj.

 9. Avatar

  Apage Sotono.

 10. Avatar

  Jugoslovenčini kodnog imena valteriška, budući Zengu dugo poznajem reći ću ti otvoreno ,lažeš i izmišljaš a ništa ne znaš…putovanjem u Paris i poredbom sa vozačima Samoborčeka nigdje nije rekao da je išao u Lourdes već sličan posao radio.
  U oluji je posebno javno dobio pohvalu od bojnika Mahovića za citiram :iskazanu hrabrost i samoprijegor,vjerno i časno izvršavanje dužnosti u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti naše domovine Hrvatske, te za uspješno oslobađanje okupiranih područja…
  Isto tako pohvaljen je od Zapovjedništva zbornog područja Zagreb za osobiti doprinos u obrani i stvaranju slobodne i samostalne Hrvatske.

 11. Avatar

  Samoborac, stari ti je Jugoslavenčina. I ja sam dao doprinos obrani Hrvatske. A ako ti misliš da si sudjelovanjem u ratu isto ko i tvoj topli brat Zenga nešto bolji Hrvat onda mi je žao što sam se borio.

 12. Avatar

  Tvoje je razmišljanje tipično jugoslavensko, drug valteriška, napadaš samo branitelje i to kad te ne spominju…razotkrio si se skroz