Deset izviđačkih čuda

27. srpnja 2017.
Komentari isključeni
885 Pregleda

“Deset izviđačkih čuda” naziv je 10. Smotre Saveza izviđača Hrvatske koja je otvorena u utorak u Kamanju u Karlovačkoj županiji postrojavanjem oko 1200 izviđača, među kojima je i poveća skupina Odreda izviđača Samobor. Uz hrvatske družine u smotri sudjeluju i izviđači iz Crne Gore, Slovenije, Srbije, Makedonije, Belgije, Francuske i Izraela. Na programu je orijentacija i preživljavanje u prirodi, prva pomoć, razne igre i drugo – rekao je predsjednik Saveza izviđača Hrvatske Željko Roglić, i dodao kako stjecanje tih vještina nije cilj, već je to “škola života”. -Cilj skautske organizacije je stjecanje dobre socijalizacije i međusobnog uvažavanja – naglasio je Roglić.

Djeca i mladi, najprije u maloj skupini, uče dati sve od sebe te preuzeti odgovornost i za sebe i grupu. Tu nema pobjednika, jer je i sama aktivnost uspjeh. Zna li se da u svijetu postoji više od 50 milijuna skauta, na važnosti dobiva i međunarodna suradnja, pa mladi uče o vrijednostima drugih kultura, uče se toleranciji i prijateljstvu – ističe Roglić.

Uspjeh u natjecanju i dobra prijateljstva izviđačima je poželio predstavnik Svjetske organizacije skautskog pokreta Jordan Bajraktarov, a načelnik Općine Kamanje, saborski zastupnik Damir Mateljan, rekao je kako će boravkom 1200 izviđača, djece i mladih, Kamanje oživjeti u sljedećih 10 dana, te privremeno opet imati 2500 stanovnika, kao i prije 120 godina. -Danas u Kamanju vidimo kako bi trebao biti živ ruralni prostor naše zemlje i kako bi trebale izgledati ulice – poručio je Mateljan. Izviđači će domaćinima zahvaliti čišćenjem okoliša i sadnjom 10 stabala lipe u centru Kamanja, ali i uključivanjem tamošnje djece i mladih u izviđačke aktivnosti.

Na Smotri slijede sportska nadmetanja te astronomska i radionica prehrane u prirodi. Tu su i natjecanja u signalizaciji, paljenju vatre, vezanju čvorova, orijentacije u prirodi, orijentacijskom trčanju i vezanju čvorova. U svakom od 11 logorskih krugova sa šatorima bit će i brojna zasebna natjecanja. (tekst i fotografije za objavu primljene od Odreda izviđača Samobor)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.