Uz zagovor svete Ane i iskrenu molitvu prošnje Bogu su snažnije

26. srpnja 2017.
Komentari isključeni
1.805 Pregleda

Blagdan je Svete Ane – najveće proštenje samoborskog kraja. Samoborci na veliko štuju svetu Anu, a tome u prilog ide i to da se je nekada na današnji dan slavio i Dan grada Samobora, no, promjenom gradske vlasti, Dan grada slavi se treće subote u listopadu kada se pretpostavlja da je Bela IV. Samoboru dodijelio Povelju slobodnog kraljevskog trgovišta.

Mise su se danas služile u kapeli Svete Ane na Anindolu. Prvu jutarnju u 8 sati predvodio je župnik župe Svetog Ivana Krstitelja iz Luga, Mladen Sinković, drugu u 9 sati i 30 minuta župnik župe Krista Kralja iz Domaslovca, Branimir Budinski dok je središnje koncelebrirano blagdansko misno slavlje predvodio prečasni Ivan Frkonja, župnik iz susjednog nam Zaprešića i dekan Zaprešićkog dekanata. S njim su za oltarom bili i samoborski župnik i dekan, prečasni Davor Štuljan, kapelan samoborski, velečasni Josip Čulig, te grkokatolički svećenik Danijel Vranešić i samoborski franjevac Lucije Jagec.

-U Svetom pismu nema ni jedne riječi o svetoj Ani i svetom Joakimu, ali postoje apokrifni spisi po kojima se vidi da su živjeli pobožno i sveto, odnosno po Božjim zakonima, no nisu mogli imati djece. Ne imati potomstva u to starožidovsko vrijeme i po tadašnjem zakonu značilo je da su bili griješni, obilježeni i odbačeni ljudi. No, Joakim i Ana isprosili su svojom iskrenom molitvom od Boga dar djeteta, Mariju, majku Isusa Krista – rekao je u svojoj propovijedi prečasni Ivan Frkonja i k tomu dodao: “Vjerujem da se ni vi ovdje, na ovoj misi i proštenju, niste okupili slučajno i samo po tradiciji, prazne glave i srca, već da vas je dovela vjera da će Bog uslišiti vaše molitve po zagovoru svete Ane.” Propovjednik je zato pozvao okupljene vjernike da se Bogu mole i za sebe, za svog bližnjeg, za naše hrvatsko društvo, Katoličku crkvu, rodbinu, prijatelje, za naše, kako je rekao, jadne i tužne političare, pa i za one koji nas ne podnose, a možda i mrze. -Važno je i to da u ono što izreknete doista i vjerujete i da tako mislite, baš poput današnjih svetaca svečara, Ane i Joakima, jer to je dublji oblik molitve koji je njih krasio kad su nešto iskreno od Gospodina tražili – naglasio je prečasni Frkonja i zaključio: Za ovozemaljske stvari vrhunac molitve je kleknut pred Boga i šutjeti s vjerom u to da Bog uistinu zna što mi treba. Na taj način slijedi se i životni primjer svetog Joakima.

Zavjetnim obilaskom oltara sa slikom svete Ane, vjernici su se na kraju misnog slavlja zavjetovali svojoj nebeskoj zaštitnici i potvrdili da su i primjerom spremni slijediti riječi koje im je uputio predslavitelj ove mise, Ivan Frkonja. Podsjetimo i na to da je stara barokna kapela, koja nosi ime Svete Ane, izgrađena 1751. godine, a opjevana je u mnogim pjesmama među kojima je najpoznatija “Kod kapele svete Ane” autora Marka Vukasovića.

Tradicionalna vanjska proslava svetkovine, s euharistijama u 8, 9.30, 11 i 17 sati, bit će u nedjelju, 30. srpnja. Pratit će je i proštenjarski ugođaj, a Udruga Etno fletno priređuje Aninovski bal na Tancplacu od 12 do 17 sati. Više o tome poslušajte sutra i u petak u našem programu te uoči proštenja pročitajte ovdje, na radijskom portalu.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.