I Samobor bilježi negativan prirodni prirast!

25. srpnja 2017.
Komentari isključeni
1.577 Pregleda

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o prirodnom kretanju stanovništva u Hrvatskoj u protekloj godini. Prema tim podacima umrlo je 14 005 osoba više negoli ih se rodilo. Hrvatska tako i dalje bilježi negativan prirodni prirast.

Na razini županija, pozitivan prirodni prirast bilježi samo Međimurska županija, dok sve ostale županije bilježe negativan prirodni prirast. Pozitivan prirodni prirast bio je u svega 14 od 128 gradova u Hrvatskoj, a negativan je bio u ukupno 496 gradova i općina.

Samobor sa 329 rođenih i 395 umrlih spada među gradove s negativnim prirodnim prirastom. Među rijetkim gradovima s većim brojem rođenih nego umrlih ubraja se susjedna nam Sveta Nedelja gdje je u prošloj godini rođenih 164 , a umrlih 149 osoba.

Tijekom prošle godine zabilježen je rekordno visoki broj razvoda: razvelo se 7036 parova, a vjenčalo se njih 20.467. U Samoboru je prošle godine brak sklopilo 177 parova, a razvelo ih se 38.

U Svetoj Nedelji prošle je godine sklopljeno 90 brakova, a razveo se 21 par.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentara

 1. Avatar

  Glavno da se novac troši na bunkere,Radu Šerbeđiju,jazz pizdarije, cirkus i ostale kurac-palac manifestacije.
  Za mlade roditelje nema se novac, njih i njihovu djecu se prezire i ismijava…ako nisi član sekte druga seljaka nema nikakakvog posla…Žumberak potpuno iseljen, milioni turista u Hrvatskoj a na Žumberak ne mogu jer je najgora cesta u zemlji, ….

 2. Avatar

  A kaj je tu čudno!? Sve je veći udio starog stanovništva, a oni ugavnom popunjavaju rubriku umrli. Mladost i kad dobije posao to je onaj sa plaćom da se jedva skuca kraj s krajem i tako od mjeseca do mjeseca. Ne treba puno da im se odlazak učini kao jedina opcija. Dok se stvari oko zaposlenja i pristojnih primanja ne srede (a ne čini mi se da je to izgledno) ovakva statistika će se nastaviti.

 3. Avatar

  Za početak besplatni vrtići…uvođeñje gradskog dječjeg doplatka, ukidanje “izuma članarine” za djecu u športu i ostalim dječjim aktivnostima….

 4. Avatar

  Još je jedan podatak čudan u cijeloj toj priči oko negativnog prirasta – ako manjka djece pa kak to da je onda kod upisa u vrtiće uvijek 100-200 djece previše za upis ? Kak to da škole još uvijek rade u 2 smjene ? Mislim da bi takve stvari trebalo srediti prije nego se počne raditi na pozitivnom prirastu.