Zatvoren most u Perkovčevoj!

22. srpnja 2017.
Komentari isključeni
834 Pregleda

Od sinoć je za promet zatvoren most u Perkovčevoj ulici koji vodi prema Trgu kralja Tomislava. Radovi na sanaciji mosta potrajat će do 10. rujna. Do tada pješačkim stazama uz most mogu prolaziti samo pješaci. Vozači do Trga mogu doći obilaznim pravcima preko Giznika ili Šmidhenove ulice. Građani se mole za razumijevanje te da poštuju privremenu regulaciju prometa.

Most u središtu grada izgrađen je 1906. godine i otada povezuje Ulicu Ivana Perkovca s Trgom kralja Tomislava preko rječice Gradne. Za njegov izgled zadužen je bio bečki arhitekt Zipke, a za izvedbu zagrebački inženjer Dubsky. Neki autori smatraju da je to, prema vremenu gradnje i rasponu, drugi armirano-betonski most u Europi. U njegovu je gradnju utrošeno 7 vagona cementa i oko 15 tona željeza, a projektiran je za pokretno opterećenje od 8 tona. Stilski, most pripada razdoblju secesije.

Pri izradi projekta sanacije mosta primijenjena su stoga pravila struke, a korištena je i stručna literatura u suradnji s Društvom inženjera i tehničara Grada Samobora. Istražne radove je izvršila tvrtka Geoexpert IGM iz Zagreba, dok je projekt sanacije izradila zagrebačka tvrtka ZE-ING. Zavod za konstrukcije Građevinskog fakulteta izradio je reviziju mehaničke otpornosti i stabilnosti građevine, a ishodovana je i potvrda Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Zagrebu.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.