“Ljetna tvornica znanosti” sedmo ljeto u Samoboru!

22. srpnja 2017.
Komentari isključeni
1.123 Pregleda

Sedmo ljeto za redom u Samoboru se održava “Ljetna tvornica znanosti”. Popularno – znanstvene radionice za djecu i mlade s radom počinju u nedjelju, 23. srpnja, u prostorijama Osnovne škole Samobor, a sudionici, njih 35, će sve do petka 29. srpnja, zajedno s mentorima eksperimentirati i istraživati te puno toga naučiti o kemiji, robotici, radioaktivnosti, o tome kako nastaju munje i gromovi, kako se prenosi energija i još puno toga. Cilj ovih radionica je omogućiti djeci da dođu u kontakt sa znanošću na njima prikladan i zabavan način.

Sve što su polaznici naučili javnosti će prezentirati zadnjeg dana rada Ljetne tvornice znanosti, u petak, 29. srpnja.

LJETNA TVORNICA ZNANOSTI U GRADSKOJ KNJIŽNICI SAMOBOR

Ljetna tvornica znanosti nakratko će se u utorak, 25. srpnja, preseliti u Gradsku knjižnicu Samobor, gdje će od 19 sati, predavanje o kemijskim spojevijma koji su promijenili medicinu održati kemičar Marko Košiček.

Kemija je svuda oko nas, a kemijska otkrića bila su ključ­na za razvoj mnogih tehnologi­ja koje su promijenile naš svakodnevni život. Od različitih polimera i materijala bez kojih bi naš svakodnevni život bio ne­zamisliv do spojeva koji pomažu u liječenju brojnih bolesti. Neke od njih čovjek je izolirao iz pri­rodnih izvora, druge je pak do­bio modifikacijama prirodnih spojeva, a treće je sam kreirao. Više ćete saznati dođete li na predavanje u Gradsku knjižnicu Samobor.

Kemičar Marko Košiček istražuje svijet temeljnih biomedicinskih znanosti. Diplomirao je i doktorirao kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a trenutno je zaposlen na Zavodu za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković, gdje istražuje utjecaj lipida na razvoj Alzheimerove bolesti.Paralelno s time popularizira znanosti i obrazuje mlade znanstvene nade. Vodi znanstvenu emisiju Treći element na HRT3, član je tima koji priprema hrvatske reprezentativce za Međunarodnu kemijsku olimpijadu, utemeljitelj je Društva za edukaciju van okvira te dugogodišnji član organizacijskog odbora Ljetne škole znanosti za srednjoškolce. Pobijedio je na međunarodnom natjecanju Laboratorij slave (FameLab) 2008. trominutnom prezentacijom pod naslovom “Biokemija ljubavi”, koja mu je donijela i vrijedno medijsko iskustvo. Sudjeluje na gotovo svim popularno-znanstvenim manifestacijama u Hrvatskoj, a svoje iskustvo u komunikaciji znanosti s obje strane kamere kroz radionice prenosi budućim znanstvenicima, ali i medijskim djelatnicima.

Zajedno s kolegom Sašom Cecijem dobitnik je Državne nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti za 2014.

Foto:preuzeto s www.samobor.hr

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.