Najnovije
“Vrijeme za nas” (19. veljače 2020. 15:14)
U planine jer tamo nema zime (19. veljače 2020. 14:24)
O aktualnostima u Svetoj Nedelji (19. veljače 2020. 12:59)
Završene prijave za Srakotrk! (19. veljače 2020. 11:13)
Isključenja struje 19., 20. i 21. veljače (18. veljače 2020. 15:29)
Mario Vavro u vrhu streličarske elite (18. veljače 2020. 11:17)
Kay Boo Too za Fašnik u Bunkeru (17. veljače 2020. 16:00)

“Bez kanadera mi smo slabi, a kanader bez nas je ništa”

21. srpnja 2017.
Komentari isključeni
3.580 Pregleda

Nadljudska borba hrvatskih vatrogasaca s vatrenom stihijom, koja je proteklih dana harala srednjom Dalmacijom, završena je. Opasnost je prošla, ostala je pustoš na mnogim mjestima koje je vatra progutala, za vatrogascima su besane noći, posljedice ogromnih šteta još se zbrajaju, a analize učinkovitosti protupožarnog sustava i sustava zaštite i spašavanja ljudi, njihove imovine i prirodnih vrijednosti tek se očekuju.

Iako samoborska profesionalna vatrogasna postrojba, a ni naša dobrovoljna vatrogasna društva ovaj put nisu bili uključeni u operativni sustav djelovanja, za razliku od vatrogasnih snaga susjedne Svete Nedelje, koje je glavni državni vatrogasni zapovjednik poslao na teren, jedan od samoborskih vatrogasaca, zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Samobor, Davor Domin, završio je u Žrnovnici, među vatrenim buktinjama, kao profesionalni pripadnik Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba.

Jučer se vratio s terena, a danas smo ga ugostili u našem programu i iz prve ruke doznali kako je bilo na požarištu:

Davor Domin nam je kao profesionalni, a istovremeno i dobrovoljni vatrogasac, iz poznate samoborske vatrogasne obitelji, objasnio i što u njemu pobuđuje ovakva slika velikog požara kakav je proteklih dana buktio Dalmacijom i kako na to reagira:

No, dok se vatra stihijski širi, vatrogasci ne mogu i ne smiju stihijski i reagirati:

Operativne odluke ipak se, dakle, donose neposredno na terenu, u trenutku procjene stanja:

 

Davor Domin nam je na primjeru ovog velikog požara u široj okolici Splita objasnio i odnos vatrogasaca na tlu i zračnih gasilačkih snaga, odnosno djelovanja kanadera:

Nije, naravno, isto braniti i spašavati ljudske živote i imovinu ili samo gasiti borove šume i nisko raslinje:

Uz vatrogasno znanje i dobrodošlo iskustvo u sličnim intervencijama, u ovakvim je situacijama za vatrogasca presudna i trenutna fizička, a i psihička spremnost na intervenciju:

 

Važna je, dakako, i dobra vatrogasna oprema:

Sada, nakon svega, ponajviše se govori o propustima u vatrogasnom sustavu, a evo što na tu temu kaže operativac s terena, Davor Domin:

I na kraju, Davor Domin osjeća potrebu ispričati se za dio neobavljena posla dijelu naših stanovnika, ovdje na samoborskom području, koja DVD Samobor svakodnevno dovozi pitku vodu:

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.