Samoborske judašice na Europskom olimpijskom festivalu mladih

19. srpnja 2017.
Komentari isključeni
914 Pregleda

Lara Cvjetko i Helena Vuković, judašice samoborskog Profectusa, pozvane su u sastav hrvatske reprezentacije za nastup na 14. Europskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF) koji se od 23. do 29. srpnja održava u mađarskom Györu.

Lara Cvjetko

U Györ će doći više od 2500 najboljih mladih sportaša iz 50 zemalja i natjecat će se 6 dana u 10 sportova, a hrvatsku reprezentaciju čini 66 sportaša i to u atletici, biciklizmu, gimnastici, kajak kanuu, košarci, judu, plivanju, rukometu i tenisu. Na ovoj višesportskoj priredbi nastupaju mladi sportaši u dobi od 14 do 18 godina u organizaciji Europskih olimpijskih odbora, a pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog odbora.

Ljetno izdanje je prvi put održano 1991., a 1993. godine uslijedilo je i zimsko. Cilj Festivala je odgoj mladeži kroz sport te, u skladu s Olimpijskim načelima, razvoj međusobnog razumijevanja kroz prijateljstvo, solidarnost i fair play bez ikakvog oblika diskriminacije. Iskustva koja mladi sportaši stječu na ovom Festivalu, služe im i kao priprema za Olimpijske i Europske igre.

Győr je sa 130 tisuća stanovnika šesti po veličini grad u Mađarskoj, a za organizaciju Festivala izdvojeno je više od 37,9 milijuna eura. Od dobivanja organizacije, 2011. godine, renovirano je 11, a izgrađena su 3 sportska objekta. Organizacijski odbor Europskog olimpijskog festivala mladih angažirao je oko 1700 volontera, uglavnom učenike lokalnih srednjih škola te studente sa sveučilišta u Győru. Maskota Festivala je pilić Hugoo.

Helena Vuković

Natjecanja u judu održavat će se od 25 do 29. srpnja u Olimpijskom sportskom parku, a prijavljeno je 326 boraca iz 46 zemalja. Hrvatsku reprezentaciju čine 2 judaša i 6 judašica, a osim pojedinačno, ženska će se reprezentacija natjecati i u ekipnom dijelu. Lara Cvjetko, kadetska prvakinja Europe, nastupa 27. srpnja u kategoriji do 57 kilograma, a Helena Vuković, peta s europskog kadetskog prvenstva, dan poslije u kategoriji preko 70 kilograma. Posljednjeg dana održavanja Europskog olimpijskog festivala mladih, na rasporedu su ekipne borbe.

Vladimir Vuković

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.