Najnovije
Od dječjeg fašnika preko SURLE do Bunkera (24. veljače 2020. 14:29)
Finale 194. Samoborskog fašnika! (24. veljače 2020. 14:13)
Nove medalje za mlade šahiste (24. veljače 2020. 11:45)
Iz Labina sa 6 medalja (24. veljače 2020. 11:22)
Dvostruko slavlje za Nevu Gojković (24. veljače 2020. 10:21)
Sedam odličja za Sakure (24. veljače 2020. 09:51)
13 sretnih medalja iz Labina (24. veljače 2020. 09:46)
Bronca za Niku Jelen (23. veljače 2020. 22:18)

Lenartovo proščenje – proslava posvete župne crkve svetog Leonarda opata u Kotarima

18. srpnja 2017.
Komentari isključeni
2.875 Pregleda

U Kotarima u Samoborskom gorju, u nedjelju, 16. srpnja, uproslavljen je spomen na posvetu župne crkve tzv. Lenartovim proščenjem, događajem koji obilježava svaku nedjelju poslije 13. srpnja. Ta proslava u Samoborskom je kraju, poslije proštenja Svete Ane na Anindolu iznad Samobora, najposjećeniji događaj. Brojni hodočasnici sa svih strana slijevaju se podno Plešivice u baroknu crkvu svetog Leonarda. Svete mise su bile u 7,00, 8,30 i svečana koncelebrirana u 11,00 sati koju je predvodio fra Petar Grubišić, uz domaćeg župnika fra Marka Vrgoča i subrata fra Branka Janjića. Ispunjena crkva nije gubila na svojoj vrhunskoj akustičnosti, te su se orile poznate nam hrvatske pjesme Do nebesa nek se ori i Život svoj prikazujemo Bogu.

U propovijedi fra Petar se osvrnuo na carinika Zakeja koji se pokušavao što više istaknuti ne bi li ga Isus uočio; ne zbog svoje taštine nego zbog milosrđa koje je u Isusu prepoznao i poželio promijeniti svoj život. Nitko drugi nije Zakeju pružao mogućnost pokajanja i oproštenja osim Isusa, jer su ga svi zbog zanimanja kojim se bavio smatrali grešnikom koji nije dostojan obraćanja. To Isus mijenja. Nama je pouka ne samo da sebe mijenjamo, nego da i drugima pružimo tu mogućnost i da nikoga ne osuđujemo – baš poput Krista. Ponekad moramo, istaknuo je fra Petar, i mi poskočiti, popeti se na visoku granu kako bi Bog vidio našu želju za promjenom i obraćenjem. Na kraju Svete Mise, ophodom oko oltara, hodočasnici su predvođeni svećenicima, potvrdili svoju privrženost zaštitniku svetom Leonardu i katoličkoj crkvi. Himnom svetom Leonardu koju je napisao župljanin i orguljaš Zdenko Rubinić iz Bukovja, završila je Sveta Misa, te se vanjska proslava nastavila u veselju u šatoru u dvorištu crkve uz medenjake i gverc, pokoju čašicu gemišta i pečenje.

Sv. LEONARDU U KOTARIMA (Zdenko Rubinić)

U podnožju Plešivice stoji crkva stara
Sveti Lenard sve nas gleda sa glavnog oltara.

Četri sela tvoje župe svesrdno te mole
Daj usliši molbe sviju koji tebe vole!

Daj očuvaj gospodarstvo poniznog seljaka,
Koji radi svakog dana od jutra do mraka!

Sv. Lenard, daj usliši svoga puka glas,
Daj nam ljubav, vjeru, nadu, blagoslovi nas!

Suradnica tiskovnog ureda župe sv. Leonarda
Violeta Gjurkin

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.