Najnovije

Tri srebra i bronca za mlade hrvatske informatičare

15. srpnja 2017.
Komentari isključeni
1.155 Pregleda

Sjajne vijesti stižu s 24. srednjoeuropske informatičke olimpijade – CEOI 2017, koja se od 10. do 15. srpnja održava na Fakultetu za računarstvo i informatiku u Ljubljani. Naša informatička reprezentacija i ove je godine ostvarila značajan uspjeh.U konkurenciji 58 natjecatelja iz devet država članica (Austrija, Češka, Hrvatska, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija) te gostujućih reprezentacija (Azerbajdžan, Gruzija, Italija, Izrael i Švicarska) mladi hrvatski informatičari osvojili su TRI SREBRNE i JEDNU BRONČANU medalju. Srebrne medalje osvojili su Josip Klepec i Vilim Lendvaj, učenici 3. razreda XV. Gimnazije Zagreb te Josip Kelava, učenik 4. razreda Prve gimanzije Varaždin. Leonard Inkret iz Ruda, učenik 3. razreda XV. Gimnazije Zagreb, osvojio je broncu!

Hrvatsku su na ovom natjecanju zastupali učenici srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 25. ožujka) i Izbornim pripremama (Zagreb, od 10. do 13. travnja), a s njima su bili i Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, odgovorni voditelj kao i stručni voditelji Ivan Paljak i Domagoj Bradač.

Prema pravilima, CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Pascal, Python, C/C++, Java i C# pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.

Nastup naših mladih informatičara na 24. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, kao i desetodnevne stručne pripreme, organizirao je Hrvatski savez informatičara.
Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.