Komemoracija stradalim logorašima Kerestinca podijelila dio antifašista

14. srpnja 2017.
Komentari isključeni
8.652 Pregleda

Uz povike preko megafona “Predstavnici Milana Bandića napustite proslavu i skup jer niste dobrodošli među antifašiste“, članovi Radničke fronte nastojali su danas onemogućiti izaslanstvu Grada Zagreba da sudjeluje na komemorativnom skupu u povodu 76. obljetnice proboja zatočenika iz ustaškog logora u dvorcu Kerestinec. Nakon što je zamjenik svetonedeljskog gradonačelnika Davor Nađi pokušao pomirbeno razgovarati s Radničkom frontom ne bi li obilježavanje proteklo dostojanstveno, i od njega su zatražili da se udalji s porukom da “ovo nije proslava 10. travnja”.

Pobunili su se potom predstavnici organizatora ovog tradicionalnog okupljanja, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Zajednice antifašista Grada Zagreba i Zagrebačke županije te Udruge antifašista Grada Samobora, zatraživši od Radničke fronte da ne ometa skup i ne govori uime svih okupljenih.

Himna “Lijepa naša” prekinula je svaku daljnju raspravu koja bi tko zna kamo odvela ovu polemiku i obilježavanje je počelo pozdravnim govorom Franje Golenka, predsjednika Udruge antifašističkih boraca i antifašista Samobora i Svete Nedelje i Društva Josip Broz Tito. Nastavilo se polaganjem vijenaca na spomenik kod ulaza u dvorac u čemu je sudjelovalo i izaslanstvo Radničke fronte. Uz ostale, vijenac je položilo i izaslanstvo Grada Samobora na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Miranom Šoićem, a isto je učinio i izaslanik svetonedeljskog gradonačelnika, njegov zamjenik Davor Nađi.

Kako se moglo i pretpostaviti, zbog burnih događanja oko promjene naziva Trga maršala Tita u Zagrebu, ove godine u Kerestinec nije došao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pa je u njegovo ime vijenac na spomenik položila zamjenica Olivera Majić. Bandićev ovogodišnji izostanak opravdala je ranije ugovorim obvezama rekavši da ovdje nije mjesto manipuliranju žrtvama fašističkog terora te s indignacijom odbila ono što je učinila Radnička fronta.

Uz kratko obraćanje zagrebačke dogradonačelnice okupljenima, u kojemu je rekla da sjećajući se kerestinečkih žrtava iz 1941. još jedanput potvrđujemo antifašizam kao temelj Hrvatske što je važno za žrtve i njihove potomke vodeći pritom računa da je suprotstavljanje svim totalitarnim režimima zalog istine o hrvatskoj povijesti.

Prije Olivere Majić govorio je potpredsjednik Zajednice antifašista Grada Zagreba i Zagrebačke županije Mladen Matijašec podsjetivši na tragična događanja pri proboju logoraša, mahom hrvatskih intelektualaca tog vremena, u kojemu su mnogi poginuli, neki počinili samoubojstvo, dio ih je zarobljen, mučen i ubijen, a samo ih je 13 preživjelo bijeg. -Danas su antifašizam i vrijednosti NOB-a bačene u blato, stidimo se javno progovoriti i glasno obilježiti značajne datume iz naše hrvatske povijesti – rekao je Matijašec i dodao: “Antifašizam je civilizacijski, a time i svevremenski sustav vrijednosti. Biti antifašist danas znači poštivati i braniti pravo na različitost, graditi društvo tolerancije i dijaloga, te poticati mirotvorstvo, a ne agresiju.” -Josipa Broza Tita, državnika, vojskovođu i simbola antifašističke borbe, mira i demokracije u svjetskim razmjerima, danas se kleveće i prikazuje najvećim zločincem, traži skidanje njegova imena s naziva trga, a njegovo ime nose ulice i trgovi širom svijeta – naglasio je još Matijašec i zaključio: “Tito je bio i ostat će nadahnuće porobljenima, omalovažanima, nezaposlenima i onima koje vladajući smatraju manje vrijednima.”

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Sljedbenici genocidnog vampira i demona te fašiste tite…bore se za svoje guzice i privilegie a Hrvatsku ne mogu smisliti, jedino vole “ustaške” kune….maršal i juga krepali, a oni sa svojim lažima ne prestaju…

  2. Bravo RADNIČKA FRONTO, svi drugi su prodani!

  3. Danas je i Poglavnikov rođendan, lijepo o drugova da su se sjetili.

  4. bulumenta mrzitelja svega hrvatskog, borci za svoje guzice , sljedbenici šepavog zloćinca paradiraju sa svojim iscjetkima, zabraniti više ove derneke.

  5. Bravo, RF! Svaka čast! Nećemo prevrtljivu, izdajničku gamad u našim redovima! Ove starije drugove, nek bude sram zbog reakcije! Oportunisti! Nadate se nečemu, od vikendantifašista Bandića???

  6. Čuj crvenih tifusara i parazita, i u Americi su označeni kao teroristi…i to na Poglavnikov rođendan.

  7. Sljedbenici genocidnog vampira i demona te šepavog fašiste i zločinca nisu antifašisti, a pogotovo iscjetki radničke fronte ala golenko, kapović i ina bulumenta, zabraniti derneke u čast šepavog zlolinca.

  8. Baš njega briga što vi mislite.. ne možete mu ništa ,jer je još za života borbom protiv nacista,fašista,četnika,ustaša,bjelogardejaca..I ostalih UŠAO U POVJEST,odakle ga mržnja, koja vas razara i razboljeva i nikakvo brisanje trgova ..Ulica..micanje spomenika i.t.d..Ne može izbrisati!!!

  9. Gori u paklu….demon,prije će Sava krenuti ka izvoru, nego Hrvatska biti država….Hrvatska je slobodna i neovisna, a vi sljedbenici mega-zločinca i crvenog fašiste patite jer umjetno je umjetno pa tako i šugoslavija…