Bijela roda stigla i u Svetu Nedelju

13. srpnja 2017.
Komentari isključeni
1.977 Pregleda

Nakon mnogo godina u Svetu Nedelju je stigla bijela roda. Iako samo privremeno roda je stigla u potrazi za hranom vjerojatno s područja općine Klinča Sela. Njezin dolazak veseli jer roda je simbol očuvanih prirodnih staništa, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu.

Po dojavi zabrinutog građana da se na području livade ispod crkve Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji protekla dva dana nalazi roda koja ne leti, djelatnici Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije izašli su na teren. Radi se o odrasloj jedinki, potpuno zdravoj, koja je na popularno zvanoj „cvjetnoj livadi“ pronašla velike količine hrane jer je u tijeku košnja livade. Učestala je pojava da roda hoda iza kosilice i lovi skakavce i ostale kukce koji nakon košnje ostaju bez zaklona, što je i ovdje bio slučaj.

Inače, bijela roda preferira vlažne livade i poljoprivredna zemljišta jer upravo na njima nalazi najviše svoje hrane (vodozemaca, gmazova, riba, glodavca, kukca, i sl.).

Iz “Zelenog prstena” pozivaju sve građane da ako negdje vide rodu da im to nam dojave. Posebno ako na nozi bijele rode primijete prsten. Podaci s prstena otkrivaju da li je roda prstenova u Hrvatskoj ili u nekoj drugoj zemlji, kada je došla na svijet, pokazuju kretanje, omogućuje upoznavanje njihovih selidbenih putova te područja gniježđenja i zimovanja.

Iako je nekad na području Samobora i Svete Nedelje bilo roda, zadnjih desetak godina ih se susreće izuzetno rijetko. ”

“Dolazak ove rode nas veseli i priželjkujemo da će možda već sljedeće godine neka roda izgraditi svoje gnijezdo ovdje, a Svetonedeljčanima donijeti mnogo djece”- ističu u JU Zeleni prsten.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.