Samoborski oporbeni vijećnici dobro se snašli u novim ulogama!

12. srpnja 2017.
Komentari isključeni
1.381 Pregleda

Na današnjoj prvoj radnoj sjednici samoborskog Gradskog vijeća u novom sazivu, oporbeni vijećnici pokazali su da su se dobro snašli u svojim novim ulogama. Najaktivniji bili su Irena Franceković i Zlatko Rešetar iz Mosta, Vladimir Skendrović iz HDZ-a i Damir SKOK iz Stranke rada i solidarnosti. Tražili su pojašnjenja za određene odluke, predlagali rješenja problema, ali su i kritizirali te pohvalili rad određenih gradskih institucija.

Naime, izvješća o radu trgovačkih društava te gradskih institucija u protekloj godini bila su glavna tema sjednice. Najburnija rasprava povela se oko izvješća samoborskog Komunalca. Direktor Ivica Karoglan obrazložio je rad tog trgovačkog društva naglasivši da su poslovali bez gubitaka, da je puno uloženo u nova vozila i strojeve te da većinu posla sada obavljaju sami, bez kooperanata.

Vijećnik HDZ-a Vladimir Skendrović rekao je kako je broj djelatnika u Komunalcu od 2009. godine do danas povećan za 20%, a opseg posla je smanjen te da čak 40% rashoda tog poduzeća odlazi na plaće radnika.

Odgovorio mu je gradonačelnik Krešo Beljak rekavši kako je samoborski Komunalac najbolje komunalno poduzeće u Hrvatskoj te da je izvješće o radu za čistu peticu i da treba čestitati sadašnjem direktoru Karoglanu koji je to gradsko poduzeće uspio izvući iz velikih problema i dugova, a koje su prouzročili članovi HDZ-a za vrijeme svoje vladavine u Samoboru.

Rasprava se povela i oko izvješća Energometana. Irenu Franceković iz MOST-a zanimalo je zbog čega su pali prihodi u odnosu na godinu ranije, kome je dan zajam i zašto plin za građane ne pojeftini kad je Energometan poslovao s višemilijunskom dobiti.

Direktor Energometana Antun Oklopčić rekao je da će se o pitanjima vezanim za financije očitovati pismeno, a da cijenu plina regulira HERA.

Obzirom na to Vladimir Skendrović iz HDZ-a zamolio je gradsku vlast da se ubuduće ne hvali kako su omogućili da cijena plina za građane ostane ista. Rekao je i kako cijena plina može biti manja u Samoboru, no za to nema volje.

Zamjerke su se mogle čuti i na rad Poduzetničkog centra koji ima svega jednu zaposlenu osobu. Zbog toga ta institucija, smatra vijećnik HDZ-a Ivan Kaselj, ne može udovoljiti brojnim zahtjevima poduzetnika i gospodarstvenika u Samoboru. Rekao je, vijećnik Kaselj, i kako PCS Uglavnom organizira neke manifestacije, a ne javlja se na natječaje putem kojih može ostvariti značajna sredstva za poduzetničke inkubatore.

Direktor Poduzetničkog centra, Željko Radovanić rekao je kako se institucija koju vodi ne može uspoređivati s Razvojnim agencijama te da će uskoro biti predstavljen europski projekt poduzetničkih inkubatora u Samoboru vrijedan oko 20 milijuna kuna.

Kulturne institucije u našem gradu Gradska knjižnica i POU Samobor su pohvaljene za svoj rad, dok je primjedbi bilo na rad Samoborskog muzeja.

Vijećnik Damir Skok iz Stranke rada i solidarnosti smatra da muzej treba napraviti iskorak prema modernom, da treba ponuditi neke nove sadržaje, okrenuti se digitalizaciji te više povezati s drugim institucijama. Čuti se moglo i kako treba obnoviti određene dijelove muzeja te da za to treba koristi europske fondove.

Vijećnici su prihvatili ponudu Narodnih novina vrijednu preko 1, 5 milijuna kuna a za kupnju udžbenika za osnovnoškolce. O čemu se još raspravljalo na sjednici donosimo u četvrtak, 13. srpnja, od 17: 30 sati u Epicentru.

Iz Aktualnog sat sjednice Gradskog vijeća izdvajamo pitanje HSS-ovog vijećnika Ivana Horvata. Zanimalo ga je kada će konačno biti riješen problem odrona preko puta Remontnog zavoda na vrlo prometnoj cesti od Bregane do Grdanjaca. Konstatirao je kako je sreća da do sada nitko nije stradao te rekao da je svjestan da rješenje problema ne ovisi o Gradu Samoboru, ali je zamolio gradske čelnike da ulože dodatni napor da se taj problem riješi.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec rekao je kako je vodotok Bregane u nadležnosti Hrvatskih voda te da je s njima dogovoreno da će oni odraditi taj dio, a da će Grad Samobor izraditi projekt sanacije odrona. “Projekt je izrađen samo se čeka dozvola na glavni projekt, a u radove će se ići kada se ishodi sva potrebna dokumentacija za što treba pričekati još dva do tri tjedna – rekao je Stanec te naglasio kako ni njemu nije drago što čitava procedura tako dugo traje.

O ostalim aktualnostima s aktualnog sata poslušajte u četvrtak, od 17:00 sati u Ritmu grada!

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.