Slikarski filter svakodnevice

8. srpnja 2017.
Komentari isključeni
1.233 Pregleda

U Samoboru je sinoć otvorena jedna izložba, posljednja u sezoni – kako je na njezinu otvorenju rekla kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović. U Bunkeru – Centru za mlade – svoje radove pod nazivom “Mentalne slike” izložio je mladi slikar Tomislav Šilipetar. -Tu se sudaraju dvije fronte – rekao nam je autor. -Početak mog slikarskog ciklusa čine velike slike na platnu, a nastavljaju ga male slike na A3 papiru, rađene istom tehnikom i pristupom. Promijenio se samo medij. Sve to skupa čini ciklus zaokruženim, ali tu mu nije kraj – kaže Šilipetar.

Slike Tomislava Šilipetra dočaravaju našu svakodnevicu: film, politiku, društvo, pop kulturu…, filtrirane su kroz autorov um i prenesene na sliku. -Neke stvari me empatijski jako pogađaju i onda to profiltriram s puno sitnica, linija, crteža, nanesenih kao pismo na sliku iz čega se može dosta toga iščitati. Ti detalji na slici više mi znače nego sama figurativnost slike – ističe Tomislav Šilipetar. Njegove slike su, ustvari, vesele izvana, a tužne iznutra.

Mladi slikar je prije 3 godine završio Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Igora Rončevića, koji je u predgovoru katalogu njegove izložbe, uz ostalo, zapisao i ovo: “Deklarativnost ovih slika srodna je onoj koja nas poziva s aktivnih grafita, onih s ljudskim likom koji je tu da nam ukaže na nešto turobno i nepopravljivo, na konstantnu tugu. Šilipetar ima izrazito svijetle slike, gotovo slike vedrine, ali njihova unutarnja os uronjena je u kadrove duhovnog filma tmastog i nepokretnog.”

Od 2015. godine Šilipetar je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a od ove godine ima status samostalnog umjetnika. Uz više skupnih izložbi imao je dosad i nekoliko samostalnih, a ova mu je sedma po redu.

Izložba “Mentalnih slika” Tomislava Šilipetra može se u Bunkeru razgledati do konca srpnja.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.