Za 19 posto bolji rezultati u turizmu u prvih 6 mjeseci 2017. godine

6. srpnja 2017.
Komentari isključeni
1.231 Pregleda

Zagrebačka županija je tijekom prvih šest mjeseci 2017. godine zabilježila 35.652 turistička dolaska što je za 19 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Porastao je i broj turističkih noćenja za 11 posto i to s 57.548 na 64.100.

Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 42.965 noćenja ostvarili su stranci, a domaći gosti 21.135 noćenja. Od ukupnog broja dolazaka, 24.186 gostiju bili su stranci, a preostalih 11.466 domaći gosti.

U prvoj polovici 2017. godine Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Nizozemske, a u ljepote “zelenog zagrebačkog prstena” uvjerili su se i oni iz SAD-a, Koreje, Australije, Tajlanda i Brazila.

-Ponosni smo na to što se kontinuirani, višegodišnji rast turističkih dolazaka i noćenja nastavlja i u prvoj polovici 2017. godine – izjavila je Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije podsjetivši kako je u Zagrebačkoj županiji tijekom 2016. godine porastao broj noćenja za 36 posto, a dolazaka za 26 posto u odnosu na prethodnu godinu. -Ovakvi pokazatelji rezultat su strateškog razvijanja ponude i sustavnog ulaganja u sektor turizma, a velik utjecaj ima i blizina Zagreba koji je postao poželjna europska turistička destinacija. Narednih mjeseci našu će obalu obići milijuni stranih turista koji posljednjih godina sve više istražuju i ponudu kontinentalnog turizma, tako da sam sigurna da će rezultati na kraju 2017. godine biti iznimni – objasnila je Ružica Rašperić.

Osim bogate kulturne baštine, zanimljivog ruralnog prostora, vinskih cesta, mnogobrojnih manifestacija te poznate eno-gastronomske ponude Zagrebačka županija sustavno razvija i posebne grane turizma. Podsjećamo, u Zagrebačkoj županiji intenzivno se radi i na jačanju cikloturizma, jedne od najprofitabilnije i najbrže rastuće grane turizma u svijetu, a za koju postoje sve predispozicije. -U Europi ima oko 60 milijuna aktivnih biciklista i taj potencijal moramo iskoristiti – rekla je Rašperić podsjetivši da je u svibnju predstavljena mobilna biciklistička aplikacija “ZG bike” i projekt mreže aplikacija “Vision one”, kojima je dodatno obogaćena turistička, gastronomska i kulturna ponuda Zagrebačke županije. Turistička zajednica dosad je izdala 13 karata biciklističkih staza u ukupnoj dužini od 1.317 kilometara, a i svih 9 gradova u Županiji te općine Krašić, Pisarovina i Brdovec opremila servisnim stanicama za bicikle. Također, u svibnju, Zagrebačkoj županiji temeljem Programa Ministarstva turizma za razvoj cikloturizma na kontinentu u 2017. godini dodijeljeno je 350 tisuća kuna.

Inače, Županija je uključena i u 123 milijuna kuna vrijedan projekt Greenway, prvi biciklistički autoput u Hrvatskoj uz rijeku Savu ukupne duljine 121,6 kilometara. Za projekt od 85 posto sredstava osigurava se iz fondova EU, a preostali dio sufinancirat će Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

Kao još jednu snažnu i perspektivnu turističku granu u Zagrebačkoj županiji treba izdvojiti zdravstveni turizam. -Bolnica Naftalan u Ivanić-Gradu, koja jedina u Europi svoje pacijente liječi ljekovitom naftom, čije nalazište postoji još samo u Azerbajdžanu, jedan je od najjačih nacionalnih aduta u zdravstvenom turizmu. Stoga smo početkom godine krenuli u 43 milijuna kuna vrijednu investiciju proširenja Naftalana koja će zasigurno od 2019. godine, kada će biti dovršeni radovi, znatno utjecati na još bolje turističke pokazatelje za našu Županiju – naglasio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

(foto: Etno kuća pod Okićem)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.