Samobor za transparentnost proračuna dobio peticu!

4. srpnja 2017.
Komentari isključeni
3.576 Pregleda

Institut za javne financije, u razdoblju od studenog prošle godine pa do ožujka ove godine, analizirao je i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna kojim su obuhvaćene sve županije, gradovi i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Hrvatskoj.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: godišnje izvršenje proračuna za 2015., polugodišnje izvršenje proračuna za 2016., prijedlog proračuna za 2017., izglasani proračun za 2017. i proračunski vodič za građane za 2017. Samobor je objavio sve spomenute dokumente te dobio najveću ocjenu tj. peticu za transparentnost. Tako se Samobor svrstao među svega 38 od 128 gradova, koji su javno objavili svih pet dokumenata. Značajan je to pomak, jer u prošloj je godini Grad Samobor dobio srednju ocjenu za transparentnost proračuna.

Susjedna Sveta Nedelja za transparentnost je dobila četvorku, jer nije objavila proračunski vodič za građane.

Zagrebačka županija objavila je sve dokumente te ostvarila maksimalan broj bodova i time, uz još 13 županija, zaslužila priznanje za transparentnost. Analiza je pokazala da su županije transparentnije od gradova, dok općine uvelike zaostaju. Niti jedan dokument nije objavilo čak 40 općina, a 50 ih je objavilo samo jedan dokument.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentara

  1. Avatar

    Do kada će građani Samobora vjerovat ovakvim lažima?

  2. Avatar

    To su samo dokazi da je sve pokriveno odlukama nadležnih…